Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Καλωσόρισε» την ιαπωνική στρατιωτική δράση εκτός συνόρων

Επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Καμπέρα

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Συμφωνίες περαιτέρω σύσφιξης της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας Τόκιο - Καμπέρα υπογράφτηκαν στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, στην Αυστραλία. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού από κοινού, γεγονός που περιπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού Ωκεανού. Για παράδειγμα, η Αυστραλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ιαπωνική τεχνολογία που αφορά πολεμικά υποβρύχια.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόφαση που δίνει «πράσινο φως» στον ιαπωνικό στρατό να αναλάβει δράση εκτός συνόρων, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, δήλωσε χτες (από το βήμα της Βουλής) ότι «η Αυστραλία καλωσορίζει την πρόσφατη απόφαση της Ιαπωνίας να γίνει ένας πιο ικανός στρατηγικός εταίρος στην περιοχή μας».

Βεβαίως, προσπαθώντας να τηρήσει «ισορροπίες» ευνοϊκές για τα αυστραλιανά κεφάλαια (που έχουν σημαντική συνεργασία με κινεζικές εταιρείες), ο Αμποτ συμπλήρωσε ότι «η δική μας συνεργασία (σ.σ. Αυστραλίας - Ιαπωνίας) δεν είναι συνεργασία εναντίον κανενός. Είναι συνεργασία για την ειρήνη, την ευημερία και το νόμο δικαίου... Στόχος μας είναι η δέσμευση. Και καλωσορίζουμε και οι δύο τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια στην περιοχή μας, που φάνηκε και από τη συμμετοχή της Κίνας στις φετινές ναυτικές ασκήσεις με τον κωδικό "RIMPAC"». Πρόκειται για τις ναυτικές ασκησεις που οργανώνουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο και φέτος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά και με τη συμμετοχή του Πεκίνου.

Από τη μεριά του, ο Σίνζο Αμπε υπογράμμισε ότι «επιθυμία μας είναι να κάνουμε την Ιαπωνία μια χώρα πρόθυμη όλο και περισσότερο να συνεισφέρει στην ειρήνη στην περιοχή αλλά και πέρα (σ.σ. από αυτήν). Γι' αυτό το λόγο η Ιαπωνία προχώρησε στην άρση του περιορισμού της προληπτικής συμβολής στην ειρήνη». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη κινεζική αντίδραση στη στρατιωτική συμφωνία Αυστραλίας - Ιαπωνίας, ο Αμπε απάντησε ότι «η πόρτα του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτή από την ιαπωνική πλευρά».

Μεγάλη σημασία έχει και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, μετά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην οποία κατέληξαν. Με αυτή, σταδιακά θα μειωθούν δασμοί που σήμερα αφορούν τις εισαγωγές αυστραλιανού κρέατος στην Ιαπωνία αλλά και δασμοί που αφορούν εισαγωγές στην Αυστραλία ιαπωνικών οχημάτων, οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ