Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Την Κυριακή θα συνεδριάσει τελικά η Βουλή

Ενώ προκαλεί ανησυχία στη Σαουδική Αραβία επίθεση με όλμους που δέχθηκε από την ιρακινή μεθόριο...

Οι σφοδρές μάχες αυξάνουν καθημερινά όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Οι σφοδρές μάχες αυξάνουν καθημερινά όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση της νέας ιρακινής Βουλής να αναβάλει μέχρι τα μέσα Αυγούστου την επόμενη συνεδρίασή της για την εκλογή νέου πρωθυπουργού και προέδρου σε Βουλή και χώρα, ενώ το Ιράκ συγκλονίζεται από τις σφοδρές επιθέσεις των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», ανάγκασε χτες τον προεδρεύοντα του κοινοβουλίου, Μάχντι Αλ Χαφίντ, να ορίσει για την ερχόμενη Κυριακή, 13 Ιούλη, την κρίσιμη κοινοβουλευτική συνεδρίαση...

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Χαφίντ, λέγοντας ότι η νέα ημερομηνία για τη σύγκληση της Βουλής ελήφθη με γνώμονα «το εθνικό συμφέρον». Υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθυστέρηση στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης «θα διακυβεύσει την ασφάλεια και τη δημοκρατία στο Ιράκ, αυξάνοντας τα δεινά για τον ιρακινό λαό».

Ζήτησε, ακόμη, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, όπως αυτή διαμορφώθηκε με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 30ής Απρίλη, «να επωμιστούν τις ευθύνες τους», να «παραμερίσουν τις διαφορές τους», και να πολεμήσουν «την τρομοκρατία για να ξαναβάλουν το Ιράκ στο μονοπάτι της δημοκρατίας».

Οι βουλευτές αναμένεται να εκλέξουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα ορίσει τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το σύνταγμα, τον πρωθυπουργικό θώκο καταλαμβάνει Σιίτης (η πλειοψηφούσα κοινότητα στο Ιράκ), την Προεδρία της Δημοκρατίας Κούρδος και την προεδρία του Κοινοβουλίου Σουνίτης.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, εξέλεξε στη νέα 328μελή Βουλή 92 βουλευτές και αναζητεί κυβερνητικούς εταίρους, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να πετύχει τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί αντίπαλοί του (κυρίως Σουνίτες πολιτικοί και Κούρδοι) αντιδρούν στο ενδεχόμενο νέας πρωθυπουργοποίησής του, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για τον εξοβελισμό τους από βασικούς πυλώνες εκτελεστικής εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν χτες ότι οι ακραίοι σουνίτες του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή τη βάρβαρη καταστροφή αρχαίων και σύγχρονων θρησκευτικών μνημείων και κτιρίων στο Βόρειο Ιράκ, με μοναδικό κριτήριο ότι είναι λατρευτικοί χώροι Σιιτών Μουσουλμάνων...

Ανησυχία στη Σαουδική Αραβία

«Συναγερμό» στις σαουδαραβικές αρχές, που έχουν ήδη αναπτύξει στα σύνορα με το Ιράκ 30.000 στρατιώτες, σήμανε προχτές το απόγευμα η ρίψη τριών όλμων κοντά σε συγκρότημα πολυκατοικιών της βόρειας σαουδαραβικής πόλης Αράρ. Οι όλμοι εκτοξεύτηκαν από τα σύνορα του Ιράκ με τη Βόρεια Σαουδική Αραβία, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν τραυματισμοί.

Ωστόσο, το γεγονός είναι ανησυχητικό, καθώς οι σαουδαραβικές αρχές φοβούνται, από την αρχή της επίθεσης των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Βόρειο και Δυτικό Ιράκ στις αρχές Ιούνη, πως και η Σαουδική Αραβία θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο επίθεσης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει την εξαπόλυση επίθεσης στην πόλη Σαρούρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, στη μεθόριο με την Υεμένη, από έξι Σαουδάραβες, μέλη της «Αλ Κάιντα» που καταζητούνταν από τις αρχές. Δύο από τους δράστες εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτίριο και πήραν μαζί τους 10 ομήρους, με τους οποίους ανατινάχτηκαν το πρωί του Σαββάτου. Οι άλλοι τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια σε συγκρούσεις με τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ