Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική «κόντρα»

Νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Είμαστε αναμφισβήτητα οι νικητές αυτού του κύκλου των εκλογών», ισχυρίστηκε χτες ο υποψήφιος για την Αφγανική Προεδρία Αμπντουλά Αμπντουλά, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των «προσωρινών» αποτελεσμάτων που τον εμφάνιζαν να έχει ηττηθεί με 43,5% έναντι 56,4% του αντίπαλου του Ασράφ Γάνι. Οι δηλώσεις Αμπντουλά έγιναν στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του, που μεταξύ άλλων έσκιζαν αφίσες του νυν Προέδρου Χαμίντ Καρζά.

Ολα δείχνουν ότι αναμένεται νέος γύρος κλιμάκωσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, σε μια περίοδο που η ΝΑΤΟική «Διεθνής Δύναμη Αρωγής» (ISAF) ετοιμάζεται να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2014 και εντείνονται οι διαμάχες για το ποιος θα πρωταγωνιστήσει στην «ασφάλεια» και φυσικά στην «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν.

Δεν είναι τυχαίο ότι, χτες, παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο να καταληφθεί η εξουσία με μη νόμιμα μέσα θα κόστιζε στο Αφγανιστάν την οικονομική υποστήριξη και την υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα», τόνισε.

Συμπλήρωσε ακόμα πως «οι ΗΠΑ περιμένουν από τους αφγανικούς εκλογικούς θεσμούς να πραγματοποιήσουν έναν πλήρη και σε βάθος έλεγχο όλων των αληθοφανών κατηγοριών για παρατυπίες». Τέλος, κάλεσε «όλους τους Αφγανούς ηγέτες να διατηρήσουν την ηρεμία ώστε να διαφυλάξουν τις προόδους της τελευταίας δεκαετίας καθώς και την εμπιστοσύνη του αφγανικού λαού».

Ο ίδιος ο Αμπντάλα δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του είπε σε απευθείας τηλεφωνική επαφή ότι την Παρασκευή θα έρθει στην Καμπούλ ο Τζον Κέρι. «Ο Πρόεδρος Ομπαμα και ο Κέρι μου τηλεφώνησαν και οι δυο, υποσχέθηκαν να μας βοηθήσουν να διαλευκάνουμε τις ψήφους».

Στο μεταξύ, χτες, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίθεση στην περιοχή Μπαγκράμ της επαρχίας Παρουάν, βορειοδυτικά της Καμπούλ. Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις Τσέχοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκαν μετά από επίθεση αυτοκτονίας ενός καμικάζι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ