Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλιμάκωση επιδρομών και απειλές για χερσαία επέμβαση

Τουλάχιστον 16 νεκροί Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά) και δεκάδες τραυματίες από τις βόμβες ισραηλινών αεροπλάνων

Σε άμορφη μάζα ερειπίων και σε τάφο για τέσσερις ενήλικες και δύο παιδιά μετατράπηκε χτες το πρωί σπίτι στελέχους της «Χαμάς» στη Κχαν Γιουνίς από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά
Σε άμορφη μάζα ερειπίων και σε τάφο για τέσσερις ενήλικες και δύο παιδιά μετατράπηκε χτες το πρωί σπίτι στελέχους της «Χαμάς» στη Κχαν Γιουνίς από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Κλιμακώνεται το αδίστακτο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν πάνω από 100 επιδρομές και βομβαρδισμούς, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους δύο παιδιά και ένας 16χρονος έφηβος), τον τραυματισμό 90 άλλων και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταυλισμούς.

Η νέα φονική επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, που φέρει την κωδική ονομασία «Προστατευόμενη Παρυφή», γίνεται με πρόσχημα τη ρίψη ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές, αφού προηγήθηκαν τρομοκρατικές επιχειρήσεις και έφοδοι των ισραηλινών δυνάμεων σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ με αφορμή την ανεξιχνίαστη απαγωγή και φόνο τριών Ισραηλινών νεαρών στις 12/6.

Σε ετοιμότητα και οι έφεδροι

Μεταξύ των «στόχων» της ισραηλινής πολεμικής μηχανής είναι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της Γάζας με πιο χαρακτηριστικό το χτεσινό βομβαρδισμό σπιτιού στελέχους της «Χαμάς» στη Κχαν Γιουνίς που προκάλεσε το θάνατο έξι ατόμων (τα δύο παιδιά) και τον τραυματισμό 29 γειτόνων και συγγενών που είχαν ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού για να αποτρέψουν το βομβαρδισμό του, δίχως αποτέλεσμα...

«Ο εκπρόσωπος της Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατήγγειλε τη συγκεκριμένη επίθεση που προκάλεσε το θάνατο παιδιών, χαρακτηρίζοντάς την «άσχημο έγκλημα πολέμου και όλοι οι Ισραηλινοί θεωρούνται εφεξής νόμιμοι στόχοι για την αντίσταση». Ο Ζούχρι κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι ενθαρρύνει τη σφαγή γυναικών και παιδιών, σημειώνοντας ότι οι «κατοχικές δυνάμεις άρχισαν αυτήν την επίθεση και εμείς έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς απαίτησε από το Ισραήλ να «βάλει αμέσως τέλος» στο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας από τη «διεθνή κοινότητα» να «επέμβει αμέσως για να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη καταστροφή και αστάθεια στην περιοχή».

Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, συνέχισε τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πρωθυπουργό να θέτει σε ετοιμότητα 40.000 εφέδρους του στρατού, ώστε να εξαπολυθεί και χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας «αν χρειαστεί». Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιάαλον απείλησε με ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση των επιχειρήσεων μέχρι, όπως είπε, να σταματήσουν όλες οι εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ωστόσο, οι νέες θηριωδίες των ισραηλινών κατοχικών αρχών αύξησαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών που χτες δεν περιορίστηκαν μόνον στις μεθοριακές περιοχές του νότιου Ισραήλ, αλλά έφτασαν μέχρι το κεντρικό τμήμα της χώρας και την πρωτεύουσα, Τελ Αβίβ, κάνοντας τις σειρήνες να ηχήσουν, καλώντας τους κατοίκους να κατέβουν προσωρινά στα υπόγεια καταφύγια.

Εξισώνουν θύτες και θύματα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε χτες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Νάμπιλ αλ Αράμπι, έχει αναθέσει στον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ να αρχίσει άμεσα διαβουλεύσεις στους κόλπους της αραβικής ομάδας για να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας επείγουσας συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση, υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση των επιθέσεων σε Παλαιστίνιους πολίτες από το Ισραήλ συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, των Συνθηκών της Γενεύης και των διεθνών αποφάσεων για την κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εξισώνοντας για μία ακόμη φορά θύτες και θύματα στη Μέση Ανατολή, ζήτησε από όλες τις πλευρές να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» με τον εκπρόσωπο Ρομέν Ναντάλ να επαναλαμβάνει ότι η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει «οποιαδήποτε μορφή βίας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες στο χτεσινό φύλλο της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» ενόψει συνεδρίου που πραγματοποιεί η εφημερίδα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να προστατεύσουν τους αθώους και να ενεργήσουν με λογική και ανοχή όχι με εκδίκηση και τάση αντεκδίκησης», υποστηρίζοντας ότι η περιοχή βρίσκεται «σε μία επικίνδυνη συγκυρία μετά την κατάρρευση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ισραηλινο-παλαιστινιακών «ειρηνευτικών» συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ