Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Το «Ισλαμικό Κράτος» ελέγχει τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές

Ενισχυμένο «αντιτρομοκρατικό» πλαίσιο θέλουν οι Αμερικανοί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στα χέρια μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν περάσει πλέον όλες οι μεγάλες πετρελαιοπηγές που εκτείνονται από την ανατολική περιοχή της Συρίας Ντεΐρ Εζόρ ως τη μεθόριο με το Ιράκ, επιβεβαίωσε χτες και ο Αμπού Λέιλα, εκπρόσωπος του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που μάχεται για την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Λέιλα στο δίκτυο CNN, οι ένοπλοι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» έχουν εκτοπιστεί πλέον από όλες τις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της ανατολικής πόλης Ντεΐρ Εζόρ και των συνόρων της Συρίας με το Ιράκ (έκταση περίπου 150 χλμ), εκτός από ένα μέρος της πόλης που ελέγχεται από το συριακό στρατό.

Οι ισλαμιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» (πρώην «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε»), που πολεμούν τους ενόπλους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και τους Σύρους στρατιώτες, φαίνεται πως ελέγχουν τουλάχιστον έξι μεγάλες συριακές πετρελαιοπηγές (ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Συρία, γνωστή ως οικόπεδο αλ Ομάρ), περιοχές γεώτρησης φυσικού αερίου και μία μεγάλη πετρελαϊκή πλατφόρμα που διανέμει πετρέλαιο από το Ιράκ στη Συρία.

Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Αμπού Λέιλα, οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ελέγχουν ακόμη ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και μία πρώην βάση του συριακού στρατού.

Νωρίτερα χτες, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, μιλώντας ενώπιον Νορβηγών διπλωματών στο Οσλο κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν «πιο επιθετικά την απειλή» που συνιστούν μερικές χιλιάδες Δυτικοί (Ευρωπαίοι και Αμερικανοί) που έχουν ταξιδέψει στη Συρία, αφού στρατολογήθηκαν από ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ αυτών το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα», για να συμμετάσχουν σε μάχες με στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Ο Χόλντερ πρότεινε έτσι στους Ευρωπαίους να φτιάξουν νέο «νομικό αντιτρομοκρατικό πλαίσιο», που θα κάνει παράνομο το σχεδιασμό και την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, να εντείνουν οι μυστικές υπηρεσίες την παρακολούθηση πολιτών που σχεδιάζουν να μεταβούν στη Συρία, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σχετικά με τους αλλοδαπούς μισθοφόρους των ένοπλων ισλαμιστών και να αναπτύξουν προγράμματα αντιμετώπισης του «εξτρεμισμού».

«Η σύρραξη στη Συρία έχει μετατρέψει την περιοχή σε λίκνο του βίαιου εξτρεμισμού», είπε ο Χόλντερ στην ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να κάθεται άπρακτος και να επιτρέπει τη μετατροπή της σε κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών, από το οποίο μπορούν οι δικοί μας πολίτες να επιστρέψουν και να εξαπολύσουν επιθέσεις».

Ο Χόλντερ, που «ξέχασε» τη συμβολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του στρατού στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ένοπλων ισλαμιστών, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στη Νορβηγία και είχε χτες στο Οσλο συνάντηση με την πρωθυπουργό, Ερνα Σόλμπεργκ. Μέχρι τέλος της βδομάδας αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με την κυβέρνηση Κάμερον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ