Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τα μονοπώλια βιάζονται για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Κάλεσμα στο Κίεβο να εφαρμόσει τάχιστα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων απηύθυνε η χτεσινή «συντονιστική συνάντηση υψηλού επιπέδου» για «τη βοήθεια στην Ουκρανία», που έγινε στις Βρυξέλλες εν όψει «Διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την Ουκρανία», που θα γίνει το χειμώνα.

«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία στη διαδικασία μεταρρύθμισής της», διαβεβαίωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, ανοίγοντας τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ως «δωρητές» η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία.

Ο Φίλε υπογράμμισε την ανάγκη το Κίεβο να «λάβει νέα μέτρα για συνταγματικές, δικαστικές μεταρρυθμίσεις» αλλά και μεταρρυθμίσεις «στους τομείς της οικονομίας και της Ενέργειας». Συμπλήρωσε ότι «κάθε οικονομική υποστήριξη από την Ενωση θα συνδέεται και θα εξαρτάται από τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις».

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Βλαντίμιρ Γκρόισμαν, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την οικονομική βοήθεια της ΕΕ πρώτα απ' όλα «για να διασφαλίσει τα ανατολικά της σύνορα... που μπορεί σύντομα να γίνουν ανατολικά σύνορα της ΕΕ». Τόνισε, μάλιστα, ότι το υπουργικό συμβούλιο ετοιμάζει σχέδιο για την «ανάκτηση της χώρας» και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Κυρ. Γεροντόπουλου.

«Η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Ελευθέρου Εμπορίου με την Ουκρανία είναι μια σημαντική εξέλιξη για την πολιτική εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Ανατολική Ευρώπη και τη χώρα αυτή» υπογράμμισε, εγκωμιάζοντας την προσφορά της Ελληνικής Προεδρίας για την υπογραφή της συμφωνίας και σηματοδοτώντας με την παρουσία του τις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή.

Επέμεινε ότι πρέπει «να επικεντρωθούμε πλέον στην εφαρμογή της συμφωνίας» και ότι «χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις». «Ενα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και ένα βελτιωμένο κλίμα για τις επενδύσεις θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ