Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σοβαρές συγκρούσεις στο Ντονμπάς

ΚΙΕΒΟ.--

Ενας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν την Τρίτη σε μάχες που ξέσπασαν μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των πολιτοφυλακών στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Οι συγκρούσεις θεωρούνται οι σοβαρότερες των τελευταίων μηνών, μετά και την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) για «βιώσιμη εκεχειρία». Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός τα τελευταία 24ωρα.

Το γεγονός αξιοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ που εξέφρασε «ανησυχία» «για κλιμάκωση της βίας από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές», που «διαταράσσει τις Συμφωνίες του Μινσκ για επίλυση της σύγκρουσης». Το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ντονμπάς κατηγόρησαν μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που επιχείρησε να εισχωρήσει στις γραμμές τους και «έπεσαν σε ναρκοθετημένη περιοχή». Στη συνέχεια «οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να βάλλουν εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι».

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και εξετάζει τους ακριβείς λόγους που προκάλεσαν το περιστατικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ