Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραβιάσεις εκεχειρίας και αντιπαράθεση για τους 20.000 κυανόκρανους

Το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία πραγματοποιεί ο νέος Αμερικανός υφυπουργός για την Ευρώπη και την Ευρασία

ΚΙΕΒΟ.--

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών για νέες παραβιάσεις της εκεχειρίας στα σύνορα Ουκρανίας και των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και αντιπαραθέσεων για την αποστολή των 20.000 «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΟΗΕ, ο νέος υφυπουργός των ΗΠΑ για ζητήματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουες Μίτσελ, πραγματοποίησε χτες το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με καταγγελίες των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών στο Ντονμπάς (σ.σ. την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις προσδεδεμένες με τη Ρωσία), τις τελευταίες 24 ώρες (χτες και προχτές) οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διέπραξαν 57 παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός σε 25 μέτωπα του Ντονμπάς με πυροβολικό, κονιάματα διαφόρων διαμετρημάτων, θωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτές χειροβομβίδων και μικρά όπλα. Η ουκρανική πλευρά ανέφερε το ίδιο διάστημα 23 παραβιάσεις της εκεχειρίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Ουκρανοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ, η ουκρανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντήθηκε με πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου και ζήτησε την απελευθέρωση «των εκατοντάδων Ουκρανών ομήρων που κρατούνται στην περιοχή του Ντονμπάς και στη Ρωσία». Σχετικά με την αποστολή 20.000 «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΟΗΕ, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την πρόταση της Ρωσίας αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις να εκταθούν «στη γραμμή επαφής» και υποστήριξαν πως «οι ειρηνευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι παρούσες σε όλη την προσωρινά κατεχόμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ανεξέλεγκτου τμήματος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων».

Από την πλευρά των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ, επισημάνθηκε χτες πως «εάν 20.000 ειρηνευτικές δυνάμεις εισαχθούν στο έδαφος της Ουκρανίας, θα είναι μόνο για τη γενοκτονία του πληθυσμού των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» και «δεν προορίζονται για ειρηνευτική αποστολή».

Σε αυτό το φόντο, η παρουσία του Μίτσελ, ως ανώτατου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καλωσορίστηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ως «ακόμη μια εκδήλωση της ισχυρής υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις μεταρρυθμίσεις της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ