Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με σχετική σιγή όπλων συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Ουκρανικά άρματα μάχης απομακρύνονται αλλά παραμένουν σε επιφυλακή για επιστροφή στη γραμμή του μετώπου
Ουκρανικά άρματα μάχης απομακρύνονται αλλά παραμένουν σε επιφυλακή για επιστροφή στη γραμμή του μετώπου
ΚΙΕΒΟ.--

Η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες συνεχίστηκε και χτες, αν και επαναλήφθηκαν κάποιες σποραδικές μάχες στην ανατολική επαρχία του Ντονέτσκ. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, ανέφερε ότι τρεις Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην Ανατολική Ουκρανία σε επιθέσεις πολιτοφυλάκων στις κοινότητες Οπιτνέ, Βοντιανέ και Αντιίβκα κοντά στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Ενδεικτική πάντως της κατάστασης, που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η λεγόμενη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μίνσκ της Λευκορωσίας και μπήκε σε εφαρμογή στις 15 Φλεβάρη, είναι και η χτεσινή δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Μιλώντας στην Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμυνας, σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αποτελεί μια «στρατιωτική απειλή» ακόμη και στην περίπτωση που η εκεχειρία εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα. Παρότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αποσύρει βαριά όπλα σήμερα, παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επίθεση από τους αυτονομιστές, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σερχίι Γκαλούσκο. «Ικανός αριθμός στρατιωτών και πόρων παραμένει κατά μήκος της γραμμής του μετώπου για την περίπτωση που οι τρομοκράτες και οι δυνάμεις οι οποίες τους υποστηρίζουν παραβιάσουν την εκεχειρία».

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι στο αμερικανικό κογκρέσο έχει κατατεθεί πρόταση γερουσιαστών για την έγκριση κονδυλίου 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Επίσης, χτες αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει σχετικά με την εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία.

Εξάλλου, το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 9 Μάρτη στο Λευκό Οίκο.

Επικοινωνία Λαβρόφ - Μογκερίνι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ουκρανία, την προμήθεια με ρωσικό αέριο της ΕΕ, τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κατάσταση στη Λιβύη.

«Συζητήσαμε πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της προμήθειας αερίου σε τριμερές επίπεδο», δήλωσε η Μογκερίνι, αναφερόμενη στη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει καλέσει τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας για συνομιλίες τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μετά την προειδοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις ποσότητες που θα αγοράσει, εγείροντας ανησυχίες για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, χτες η Ουκρανία έστειλε το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων ως προκαταβολή για το ρωσικό φυσικό αέριο, πράγμα όμως που από τη Ρωσία θεωρήθηκε πολύ λίγο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ