Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις στη γεωστρατηγική «σκακιέρα»

Μετά την κίνηση για δημοψήφισμα στην Κριμαία, η νέα αστική εξουσία επισπεύδει την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ

ΚΙΕΒΟ.-- Ολο και φουντώνει η ενδοαστική, αλλά και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία καθώς τα νέα δεδομένα, που είναι το ψήφισμα που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία και το δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία ή την παραμονή στην Ουκρανία, που προγραμματίζεται για τις 16 Μάρτη, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της νέας αστικής εξουσίας στο Κίεβο όσο και των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ που στήριξαν τις αστικές δυνάμεις, εθνικιστικές και νεοναζιστικές, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

Ετσι χτες ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ, προφανώς γιατί θέλει να επισπεύσει τις εξελίξεις μετά την κατάσταση στην Κριμαία, δήλωσε ότι έχει δρομολογηθεί η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, κάτι που θεωρεί υπόθεση μερικών εβδομάδων. Επίσης επιχειρεί να πλασάρει το λεγόμενο «πακέτο βοήθειας» για την ενίσχυση του ντόπιου κεφαλαίου και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σωτηρία για το λαό. Ταυτόχρονα η νέα εξουσία δηλώνει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, «αν αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σταματήσει να υποστηρίζει "αποσχιστές και τρομοκράτες"».

Επικοινωνία Ομπάμα με Πούτιν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία κάλεσε το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να διευκολύνει μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ο Πούτιν τόνισε στον Ομπάμα ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια από πλευράς των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι δεσμοί Ρωσίας - ΗΠΑ δεν πρέπει να διαταραχθούν λόγω Ουκρανίας. Ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν «ευθεία παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και σημείωσε ότι «υπάρχει λύση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με απευθείας διαπραγματεύσεις Κιέβου - Μόσχας, διεθνείς παρατηρητές στην Κριμαία και επιστροφή των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στις βάσεις τους».

Η Ρωσία ετοιμάζεται να δεχτεί την Κριμαία

Η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο αποκάλεσε το δημοψήφισμα «ιστορική απόφαση», ενώ ο πρόεδρος Πούτιν προς το παρόν δεν έχει πάρει θέση. Ο πρόεδρος της νέας εξουσίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι για αλλαγή των συνόρων χρειάζεται πανουκρανικό και όχι τοπικό δημοψήφισμα.

Πάντως, η Κριμαία όλο και περισσότερο είναι υπό τον έλεγχο των ρώσικων στρατευμάτων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μεταδίδουν τα δυτικά ΜΜΕ, εμφανίζουν ότι στην περιοχή έχουν φτάσει 30.000 νέοι στρατιώτες πέρα από αυτούς που διατηρεί στη βάση της Σεβαστούπολης. Την ίδια ώρα και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ, διατυπώνονται αιτήματα για ένταξη στη Ρωσία.

Την αντίδρασή της εξέφρασε και η Γιούλια Τιμοσένκο, αποφυλακισμένη από τη νέα εξουσία, πρώην πρωθυπουργός, καταδικασμένη για διαφθορά, η γνωστή ως βασίλισσα του φυσικού αερίου που πλούτισε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, που συναντήθηκε με την Α. Μέρκελ. Η εν λόγω κυρία, που εμφανίζεται ως ηρωίδα, θεωρεί ότι τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία είναι πολύ ανώδυνα και απαιτούνται πολύ σκληρότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ