Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει στην καύση απορριμμάτων η κυβέρνηση

Το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα με την αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Την απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα που συντελείται με την αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη για καύση απορριμάτων, επανέλαβε την Πέμπτη στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Μανιάτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. «Δεν μας μένει τίποτα άλλο παρά να καλέσουμε το λαό της περιοχής να αποκρούσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, που είσαστε έτοιμοι να διαπράξετε», ήταν η απάντηση που έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης.

Ο υπουργός, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θυσιάζει και τη δημόσια υγεία στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αφού επισήμανε ότι η καύση γίνεται με βάση οδηγία της ΕΕ, την 98/2008, ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί μία απολύτως αποδεχτή προσέγγιση». Ανέφερε ότι έχουν δοθεί ήδη παρόμοιες άδειες με αυτή της ΤΙΤΑΝ και σε μια σειρά ακόμα τσιμεντοβιομηχανίες, όπως στις ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας, ΑΓΕΤ στο Βόλο, ΧΑΛΥΨ στον Ασπρόπυργο, για να εξασφαλίσουν φτηνή Ενέργεια. Οσον αφορά το αν επιβαρύνεται το περιβάλλον και αν υπάρχουν επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και συνολικά στη δημόσια υγεία, προσπάθησε να αποδείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, παραθέτοντας μια σειρά μελέτες, γνωμοδοτήσεις επιτροπών και αναφορές της ΕΕ, που είναι πασίγνωστο ότι συντάσσονται κατά παραγγελία.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης απαντώντας επισήμανε ότι «η διαχείριση των αποβλήτων ως πόρων προσφέρεται στο κεφάλαιο ως ακόμη μία αποδοτική επένδυση» και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ακριβώς αυτή η ευρωπαϊκή νομοθεσία καλύπτει όλο αυτό το πλέγμα της διαχείρισης των αποβλήτων, διότι θεωρείται μια κερδοφόρα επένδυση για το κεφάλαιο».

Ειδικά για την υπόθεση της ΤΙΤΑΝ, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία λειτουργεί σε μία από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης», καθώς και ότι «στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχη αδειοδότηση που δόθηκε για καύση αποβλήτων στη συγκεκριμένη μονάδα, πάρθηκε πίσω κάτω από τη γενική κατακραυγή των κατοίκων όλης της περιοχής». Απαίτησε «να ανακαλέσετε την αδειοδότηση», καθώς για «τα κέρδη του ΤΙΤΑΝΑ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και συνολικά το περιβάλλον» και απηύθυνε κάλεσμα στο λαό της περιοχής για αγωνιστικό ξεσηκωμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «κερασάκι» στις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τον λαό(2023-04-15 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος(2022-06-03 00:00:00.0)
«Η "πράσινη" ανάπτυξη μαυρίζει τις ζωές μας»(2021-03-30 00:00:00.0)
«Oχι» στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων(2020-05-20 00:00:00.0)
Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ του εγκλήματος διαρκείας σε βάρος του λαού(2020-04-17 00:00:00.0)
«Να μη γίνει η πόλη μας χωματερή αποβλήτων»(2004-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ