Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Την ερχόμενη βδομάδα μετά τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, «δε θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα συνεχίζεται».

Στο επίκεντρο των παζαριών είναι η παραπέρα μείωση των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ζητήματα που συζήτησε εκ νέου χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με τα κλιμάκια της τρόικας. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι έγινε «ουσιαστική συζήτηση», ενώ ήδη διαφαίνονται συγκλίσεις: Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει την εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9%, από τον Ιούλη του 2014, έναντι 3,9% που έχει βάλει στο τραπέζι η πλευρά της τρόικας.

Το αντιλαϊκό παζάρι συνεχίζεται και γύρω από την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η συγκυβέρνηση προβάλλει την πρόσφατη συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» (του ΣΕΒ, άλλων εργοδοτικών οργανώσεων και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών), με την τρόικα να αξιώνει επιπλέον και τη διά νόμου κατάργηση της έγκρισης του υπουργού Εργασίας στα αιτήματα των επιχειρηματιών για απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ