Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Φρέσκος πακτωλός με φόντο τους ανταγωνισμούς

Πτυχή των γενικότερων αντιθέσεων που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και ευρύτερα, με το ΔΝΤ αποτελεί η υπόθεση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ντόπιων τραπεζικών ομίλων. Το ζήτημα συνδέεται με το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτήσει η θωράκισή τους μπροστά στο ενδεχόμενο μελλοντικών κινδύνων.

H Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στη βάση των διαγνωστικών ελέγχων της «BlackRock» για τα προβληματικά δάνεια και άλλους κινδύνους υπολογίζει τα αναγκαία κεφάλαια σε 6,4 δισ. ευρώ, σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από αυτά που κρίνει αναγκαία το ΔΝΤ. Τα παζάρια θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το επίπεδο προγραμματίζονται και συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τον επίτροπο Ο. Ρεν και τους επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μ. Ντράγκι.

«Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ θέλει να πατήσει πόδι στο Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας. Οταν υπάρχει διαφωνία, η λύση είναι μία συμβιβαστική πρόταση. Εμείς θεωρούμε ότι τέτοια πρόταση είναι αυτό που θα βγάλει η ΕΚΤ», είναι η θέση που προβάλλει η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση διεκδικεί την ανακεφαλαιοποίηση των ντόπιων τραπεζών με τους «ίδιους όρους» που θα ισχύσουν και για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι ανταγωνισμοί ωστόσο οξύνονται, με το ΔΝΤ να διεκδικεί ρόλο και παρουσία στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση «μόνιμου μηχανισμού» που συγκροτεί η ΕΕ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων από την ΕΚΤ συνολικά στις τράπεζες της ΕΕ (και τις ελληνικές) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη 2014. Ετσι, η ανακεφαλαιοποίηση και των ντόπιων τραπεζών με τους «ίδιους όρους», που επιζητεί η συγκυβέρνηση, συνεπάγεται, εκτός των άλλων, και τη δυνατότητα χρονικής παράτασης.

Τμήματα του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου βγαίνουν «επιθετικά» στις λεγόμενες διεθνείς αγορές, στους υποψήφιους «επενδυτές» και αυριανούς μεγαλομετόχους τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος της Πειραιώς, μετά και το μπαράζ συγχωνεύσεων της προηγούμενης περιόδου, προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 1,75 δισ. ευρώ, με την οποία καλύπτει στο πολλαπλάσιο τις «κεφαλαιακές ανάγκες», ακόμη και αν αυτές προσδιοριστούν με βάση το «χειρότερο σενάριο». Το ενδεχόμενο θετικής έκβασης του εγχειρήματος θα αξιοποιηθεί και από τη συγκυβέρνηση στο πλαίσιο αναζήτησης διεξόδου για δάνεια από τις διεθνείς αγορές, ακόμη και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ζητήματα ανακύπτουν για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, οι κεφαλαιακές ανάγκες του οποίου διαμορφώνονται σε 2,18 δισ. ευρώ, κυρίως από τη θυγατρική στην Τουρκία, τη Φινανσμπάνκ και λόγω της λογιστικής χασούρας και των συναλλαγματικών κινδύνων που ανέκυψαν την τελευταία περίοδο με την υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», η Εθνική θα καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που «θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Την «πρωτιά» ως προς το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης εμφανίζει η Γιούρομπανκ. Ο πρώην μεγαλομέτοχος (όμιλος Λάτση) δεν συμμετείχε ούτε στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, ενώ σήμερα μεγαλομέτοχος με 95% είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Υπενθυμίζουμε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τραπεζικό όμιλο (σύμφωνα με το «βασικό σενάριο» της ΤτΕ) διαμορφώνονται ως εξής: Eurobank 2,94 δισ. ευρώ, Εθνική 2,18 δισ. ευρώ, Πειραιώς 425 εκατ. ευρώ, Alpha 262 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις μικρότερου μεγέθους τράπεζες - οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο ΤΧΣ - η Αττικής θα χρειαστεί 397 εκατ. ευρώ και η Πανελλήνια 169 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ