Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Καλούνται οι επενδυτές να λάβουν θέση

Στην τελική ευθεία περνάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τεράστιας και στρατηγικής σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα υποδομής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς την Τετάρτη 12 Μάρτη στις 10 το πρωί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα συζητηθεί το σχέδιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η όλη διαδικασία παράδοσης του δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 4237/2014, που ψηφίστηκε στις 6 Φλεβάρη στη Βουλή, προβλέπεται ότι το 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πωλείται σε ιδιώτες, ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 34%, όχι καταβάλλοντας χρήμα, αλλά συμψηφίζοντας τα όσα του οφείλει η ΔΕΗ από φόρους, τέλη για τη χρήση λιγνίτη ή άλλες απαιτήσεις του Δημοσίου προς την εταιρεία. Το τίμημα θα καθοριστεί ανάλογα με την τελική προσφορά του επενδυτή.

Με βάση αυτό, σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα έχει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προεπιλογή και την ανακήρυξη των «επενδυτών» και η δεύτερη την ανακήρυξη αυτού που θα προτιμηθεί με τον οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Προϋπόθεση της συμμετοχής είναι «ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων ή (για τους διαχειριστές κεφαλαίων) τα διαθέσιμα κεφάλαια την τελευταία τριετία να ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ».

Προβλέπεται ακόμα ότι ο «επίδοξος μνηστήρας» θα πρέπει να έχει εμπειρία από τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον τα τρία «στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων» σε υποδομές με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως αυτά του ΑΔΜΗΕ ή γενικά σε υποδομές Ενέργειας. Στην περίπτωση σύμπραξης επιχειρηματικών ομίλων, «τα Τεχνικά Κριτήρια πρέπει να πληρούνται από ένα μέλος με συμμετοχή τουλάχιστον 10% στη σύμπραξη». «Ο ενδιαφερόμενος δεν θα υποχρεούται να πληροί τα τεχνικά κριτήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί να παραχωρήσει πλήρως τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα ίσο με τουλάχιστον 5 έτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ