Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑ»
Κινητικότητα ενόψει πανευρωπαϊκής άσκησης ασφαλείας

Πληθαίνουν οι ασκήσεις κυβερνοάμυνας, συντονιζόμενες από εθνικές κυβερνήσεις και ΕΕ, στο πλαίσιο προάσπισης του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του αστικού κράτους από κάθε είδους «απειλή», ακόμα και τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι αυτά εξελίσσονται σε συνθήκες που ο λεγόμενος κυβερνοχώρος εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Χώρες και μονοπώλια προσβάλλουν ηλεκτρονικά συστήματα, υποκλέπτουν δεδομένα άλλων χωρών και μονοπωλίων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να διασφαλίσουν πλεονεκτική θέση στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, 4 ως 5 Μάρτη διεξήχθη διημερίδα, στο ΓΕΕΘΑ, με σκοπό τη συζήτηση και το σχεδιασμό του τεχνικού και επιχειρησιακού μέρους της Πανευρωπαϊκής Ασκησης Ασφαλείας στο Διαδίκτυο, με την ονομασία «Cyber Europe 2014» (CE 2014). Η άσκηση διοργανώνεται από τον οργανισμό ENISA (European Union Agency for Network and Information Security). Χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδη πανευρωπαϊκή κυβερνο-άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί, σε φάσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Βασίζεται στην προσομοίωση συμβάντων και αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας ανταπόκρισης της ΕΕ σε «απειλές» που αφορούν στο διαδίκτυο.

Οπως επισήμως ανακοινώνεται, «απώτερος στόχος είναι να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της ΕΕ, των κρατών-μελών της και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών». Στην άσκηση, από πλευράς ΓΕΕΘΑ, συμμετέχει προσωπικό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας.

Η διημερίδα του ΓΕΕΘΑ έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με συνέδριο για την Κυβερνοάμυνα και την Κυβερνοασφάλεια (ολοκληρώθηκε χτες) που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τα υπουργεία Αμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Μεταφορών και Δικτύων, την Κομισιόν και τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Στόχος, μεταξύ άλλων, η «παρουσίαση της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης του διαδικτύου και των επιθέσεων σε εμπορικές, κρατικές και αμυντικές εφαρμογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ