Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Υμνοι στην ΕΕ της φτώχειας και της ανεργίας

Η «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» που προπαγανδίζουν ο Σαμαράς και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση

Eurokinissi

Η «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» που προπαγανδίζουν ο Σαμαράς και όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση
Υμνους προς την ΕΕ που έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την ανεργία, κλιμακώνει παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου και μετέχει ενεργά στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς «έψαλε» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Δουβλίνο, στο Εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η απάντηση στην κρίση είναι: περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δουλεύει. Πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Ανοίγουμε το δρόμο για μια καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη συνοχή, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Στην ομιλία του, ο Α. Σαμαράς ζήτησε «μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα» και «ταχύτερες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο». Ορισε ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση» για την Ελληνική Προεδρία το μηχανισμό SRM, «το κεντρικό κομμάτι της Τραπεζικής Ενωσής μας, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Νομισματικής Ενωσής μας». Ζήτημα, δηλαδή, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, γενικότερες αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας, αλλά και μεταξύ χωρών και μονοπωλίων της ΕΕ, για τη διαχείριση της κρίσης, την κατανομή των ζημιών της και την εξασφάλιση μεγαλύτερου οφέλους από την όποια ανάκαμψη.

Παραπέρα ο Σαμαράς παρουσίασε την «τραπεζική ένωση», την «οικονομική διακυβέρνηση» και τη «δημοσιονομική ένωση» ως τις «τρεις βασικές απαντήσεις» της ΕΕ στην κρίση, ζητώντας παράλληλα «ενδυνάμωση των αγορών». Κι όλα αυτά με «κοινωνική συνοχή, δημοκρατική σταθερότητα και καταπολέμηση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού κάθε είδους», παραπέμποντας στην πραγματικότητα στα δίκτυα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, στην εξασφάλιση σταθερότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα με κάθε μέσο και στις προσπάθειες φίμωσης κάθε φωνής που εναντιώνεται στον ευρωμονόδρομο.

Με έγνοια να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, ζήτησε χάραξη από την ΕΕ «θαλάσσιων πολιτικών»:«Ενός κοινοτικού πλαισίου για την έρευνα και την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων και θαλάσσιων οδών μεταφοράς Ενέργειας».

Ταυτόχρονα ζήτησε αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι «το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να εξάγουμε ευημερία από την Ευρώπη προς τον υπόλοιπο κόσμο και δεν θέλουμε να εισάγουμε αποσταθεροποίηση από τον υπόλοιπο κόσμο στην Ευρώπη»...

Εξάλλου, αναπαράγοντας βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου για αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως παράγοντας «σταθερότητας», αναφέρθηκε σε όλη τη γεωγραφική ζώνη από τη Νότια Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ως την Ουκρανία, λέγοντας ότι εξαπλώνονται εκεί πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, αποσιωπώντας βέβαια το ρόλο της ίδιας της ΕΕ στην υποδαύλιση τέτοιων καταστάσεων.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των αστικών κυβερνήσεων των χωρών αυτών που «προσβλέπουν στην ΕΕ για βοήθεια, ελπίδα και έμπνευση» ανέφερε ότι «αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους τους λαϊκιστές που αμφισβητούν την Ενωσή μας».

«Υπάρχουν πολλές χώρες που προσπαθούν να ενταχθούν στην Ενωση (...) Αλλά δεν υπάρχει καμία χώρα ήδη μέρος της Ενωσής μας που να προσπαθεί να βγει» ισχυρίστηκε, επιχειρώντας να ταυτίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων με τις ανάγκες των λαών.

  • Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, εξάλλου, το ΕΛΚ εξέλεξε ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (είχε την υποστήριξη και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά). Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έλαβε 382 ψήφους και ποσοστό 60,9%, ενώ ο Μπαρνιέ έλαβε 245 ψήφους και ποσοστό 39,1%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ