Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη μέγκενη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι συναντήσεις των διαπραγματευτών για το Κυπριακό, με βάση την Κοινή Διακήρυξη που κατέληξαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, με βάση την οποία δρομολογείται η προώθηση μιας «λύσης» που εμφανίζεται ως δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, αλλά αυτό αναιρείται από το ότι θα αποτελείται από δύο «συνιστώντα κράτη» με δικές τους εξουσίες. Ολο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για μια διευθέτηση ενταγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έχοντας στο επίκεντρο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Πιο ωμά δεν θα μπορούσε να το πει και ο Ν. Αναστασιάδης. Σε συνέντευξή του στο «Associated Press», λέει ότι «η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα» και προσθέτει «η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και η επανένωση της Κύπρου θα συνέβαλλε και στην εξασφάλιση των αναγκών της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα (...) η κατάληξη σε συμφωνία θα διευκόλυνε και τις επιδιώξεις της Αγκυρας να αποκτήσει πρόσβαση στην προμήθεια κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου και θα βοηθούσε στην αναβάθμιση των σχέσεών της με το Τελ Αβίβ». Στη συνέντευξη, ο Ν. Αναστασιάδης προαναγγέλλει και πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, στην Κύπρο, το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα σχολίασε ο Ντ. Ερογλου, σε συνέντευξή του στην τουρκική «Χουριέτ»: «Θα διαπραγματευτούμε ώστε να κάνουμε κάποια πράγματα πιο συγκεκριμένα. Εμείς, αντίθετα με τους Ε/κ, βλέπουμε αυτό το κείμενο ως εργαλείο έναρξης των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε εκατό τα εκατό το κείμενο, αλλά είναι ένα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος. Επρεπε να καταγραφούν οι επιθυμίες των Ε/κ και οι δικές μας επιθυμίες σε εκείνο το χαρτί». Κυνικά σημειώνει ότι «όλες οι πολιτείες είναι κυρίαρχες. Σε κανένα σύνταγμα κανενός κράτους δεν γράφει ότι η κυριαρχία είναι μία. Αλλά οι Ε/κ επέμειναν για μία κυριαρχία. Επομένως η κάθε πολιτεία είναι κυρίαρχη», ενώ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή: «Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Γιατί να κινητοποιηθούν, για τα δικά μου μαύρα μάτια ή των Ε/κ; Δυστυχώς τα συμφέροντα των μεγάλων είναι πάνω από τα συμφέροντα των μικρών πάντοτε. Ασφαλώς δεν εννοώ την Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με οδηγό το διχοτομικό σχέδιο(2015-05-19 00:00:00.0)
Και το Ισραήλ ...σε ρόλο μεσολαβητή(2014-10-14 00:00:00.0)
Στις 17 Σεπτέμβρη η συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου(2014-09-09 00:00:00.0)
Το «ψητό» είναι στην Ενέργεια(2014-03-29 00:00:00.0)
Επιταχύνονται εξελίξεις με συνταγές τύπου «σχεδίου Ανάν»(2014-02-08 00:00:00.0)
Σήμερα στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος με «λύση» αλά «σχέδιο Ανάν»(2014-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ