Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Μνημόνια διαρκείας παντού στην ΕΕ για στήριξη των επιχειρηματιών

Τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος όλων των λαών της ΕΕ, όπως εφαρμόζονται με συνεχή σκληρά αντιλαϊκά μέτρα σε όλα τα κράτη - μέλη, υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ και του ΙΣΤΑΜΕ. Μίλησε για ένα σχέδιο «ανάπτυξης» με παραπέρα ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» και «κοινωνικής πολιτικής» με ανάπτυξη δικτύων για διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Κάλεσε σε ενίσχυση στις ευρωεκλογές των σοσιαλδημοκρατών, ως πιο άξιοι να διαχειριστούν την κατάσταση, αν και παραδέχτηκε ότι στα πλαίσια της διαχείρισης συγκλίνουν και με άλλες αστικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευσή τους για εξυπηρέτηση του στρατηγικού τους στόχου, την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.

Παραδέχτηκε ότι με τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια «έχουμε ένα άλλο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, έχουμε μια αγορά εργασίας πολύ πιο δύσκολη, πολύ πιο ευέλικτη όπως λέγεται». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την «επιχειρηματικότητα» να κάνει επενδύσεις, το δε «"τραπεζικό σύστημα" να στηρίξει την επιχειρηματικότητα».

Υποστήριξε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι (...) οι διαρθρωτικές αλλαγές, το άνοιγμα των αγορών, η διευκόλυνση των επενδύσεων, η ενίσχυση της εθνικής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, η αλλαγή στο κράτος». Ο,τι χρειάζονται δηλαδή τα μονοπώλια για να διευρύνουν παραπέρα την κερδοφορία τους. Πρόσθεσε την «ανάγκη να στηριχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με διευκόλυνση των επιχειρήσεων», δηλαδή νέες εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές.

Παρουσιάζοντας το σκληρό, αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ, σε βάρος όλων των λαών, με ή χωρίς μνημόνια, παρουσίασε για στόχο ως χώρα «να απαλλαγούμε από το συμβολισμό του μνημονίου και της τρόικας, γιατί θα λέγαμε ψέματα εάν λέγαμε ότι υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη που δεν υπόκειται σε έλεγχο και σε πειθαρχία. Συμπεριλαμβανομένων και χωρών με απολύτως υγιή και υποδειγματικά δημοσιονομικά, όπως η ίδια η Γερμανία. Οι μεσαίες χώρες που είχαν ζήσει την εμπειρία της κρίσης, όπως η Φινλανδία για παράδειγμα, που πάλι πρέπει να πάρουν μέτρα, ή όπως η Ολλανδία που αναγκάζεται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».

Αποκαλύπτοντας τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, παραδέχτηκε πως «για να μιλάμε και καθαρά, ούτε μόνο του το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί. Είναι υποχρεωμένο να συνεργαστεί και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κατ' αρχάς, γιατί αυτό συμβαίνει στις κυβερνήσεις τις εθνικές, γιατί αυτό συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί αυτό συμβαίνει μεταξύ των κρατών - μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Επιτροπή. Δεν υπάρχουν καθαρές πλειοψηφίες».

Παραπέμποντας στην κάθοδο σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους «58» και άλλες κινήσεις, υπό τη σκέπη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έταξε «ένα ψηφοδέλτιο συναινετικό, ενωτικό, ανανεωτικό, αξιοκρατικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ