Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο των «κόκκινων χαλιών» στους επιχειρηματικούς ομίλους

«Αναπτυξιακή μεταρρύθμιση» στην κατεύθυνση παροχής ακόμη μεγαλύτερης ελευθερίας δράσης του κεφαλαίου αποτελεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για την «απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Με βασικό πυλώνα την αντίληψη ότι «η άσκηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι ελεύθερη» όπως σημειώνεται από το πρώτο κιόλας άρθρο, το νομοσχέδιο εισάγει την έννοια της «αυτοσυμμόρφωσης» του ιδιώτη για την ίδρυση μιας επιχείρησης, ο οποίος με μία υπεύθυνη δήλωση θα «δεσμεύεται» ότι η ίδρυση και λειτουργία της τηρεί την υφιστάμενη νομοθεσία. Οι όποιοι έλεγχοι θα διεξάγονται από «ανεξάρτητους» και «πιστοποιημένους» φορείς -μπορούν να είναι και ιδιωτικοί- δειγματοληπτικά και μετά την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Επίσης, «διευκολύνεται» η ίδρυση νέων επιχειρηματικών πάρκων: Στο εξής θα δίνεται μία γενική άδεια λειτουργίας για συγκεκριμένες χρήσεις και στη συνέχεια οι Εταιρείες Διαχείρισης της λειτουργίας των πάρκων θα αδειοδοτούν επιχειρήσεις που επιθυμούν να λειτουργήσουν σε αυτά, χωρίς παρέμβαση του Δημοσίου. Στο άρθρο 19, δίνεται το δικαίωμα στους αρμόδιους υπουργούς να παραχωρούν απευθείας στις Εταιρίες Διαχείρισης και για διάστημα μέχρι 50 ετών τη χρήση αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται στα Επιχειρηματικά Πάρκα ή σε τμήματά τους να ορίζονται Ελεύθερες Ζώνες ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης.

Το νομοθέτημα στοχεύει να διευκολύνει την επιχειρηματική δράση στους εξής τομείς: Μεταποίηση και επεξεργασία τροφίμων, τουρισμός, μεταλλευτικές δραστηριότητες, λιμενικές εγκαταστάσεις και ιχθυοκαλλιέργειες.

Κατά τον Α. Σαμαρά, τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτη κυβερνητική παρέμβαση για «να έρθει η ανάπτυξη μέσα από τις επιχειρήσεις», καθώς έτσι «η χώρα μας γίνεται πιο φιλική στις επενδύσεις, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αλλαγή του καθεστώτος ίδρυσης επιχειρήσεων ως «αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ