Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στην ημερήσια διάταξη οι «διαρθρωτικές» αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Η κλιμάκωση των μέτρων «διαρθρωτικού χαρακτήρα» βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμόρφωσης του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο διάστημα. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος και αυτές σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Ο. Ρεν, μετά την ολοκλήρωση του χτεσινού Γιούρογκρουπ.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι τα κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν τις «επόμενες μέρες» στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι δεν είναι «βέβαιος» για το τελικό αποτέλεσμα της «αξιολόγησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του χρονοδιαγράμματος της συζήτησης γύρω από τους τρόπους ελάφρυνσης του κρατικού χρέους. Εξ ονόματος και του ΔΝΤ σημείωσε ότι «θα θέλαμε να έχουμε κλείσει το θέμα από το περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος από την πλευρά της Αθήνας».

«Υπάρχουν ακόμα 10,1 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM)» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του μηχανισμού Κ. Ρέκλιγκ.

«Κατ' αρχήν συμφωνία» με την τρόικα μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ (10 Μάρτη) προσδοκά η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Σε αυτό το πλαίσιο, και για τη «θετική» κατάληξη της αξιολόγησης σχεδιάζονται οι παρακάτω διαρθρωτικές παρεμβάσεις:

-- Παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κατά 3,9%.

-- Κατάργηση σειράς «φόρων υπέρ τρίτων», ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σχετική λίστα έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα.

-- Κατάθεση νομοσχεδίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αρκετές από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, που αφορούν στην «απελευθέρωση» κλάδων, με επίκεντρο το λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο Γ . Στουρνάρας σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει στην τρόικα «σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς».

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την τραπεζική ένωση στην ΕΕ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ δήλωσε χτες ότι «τον Μάρτιο θα επιτευχθεί συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ΕSM».

Σήμερα συνεδριάζει το ΕΚΟΦΙΝ (συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ), με ατζέντα τη διαδικασία των μνημονίων διαρκείας σε όλα τα κράτη της ΕΕ, το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και τα ειδικότερα συμπεράσματα της Κομισιόν σχετικά με την «ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη» και την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού και εξομάλυνσης «μακροοικονομικών ανισορροπιών».

Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναγορεύονται σε βασικό πυλώνα της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο διάστημα. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη, επικέντρωσε στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη «ευελιξία στην αγορά εργασίας». Εξήρε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου μετά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σχεδιάζεται «μείωση του κόστους εργασίας για τους εργοδότες» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σημείωσε, αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε χώρες που παίρνουν οικονομική στήριξη». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε τα «παραδείγματα» της Ιρλανδίας που έχει βάλει σε εφαρμογή τη «συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη "βελτίωση" της αγοράς εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πορτογαλία «έχει βελτιώσει» τους όρους για την έναρξη των επιχειρήσεων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό. Ως «επιτεύγματα» της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε τη «σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» και την «ενίσχυση του ανταγωνισμού» στο λιανεμπόριο.

Τόνισε επίσης ότι «η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές». Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι «το ευρώ παραμένει ισχυρό», αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα για τη μελλοντική υποτίμησή του, ζήτημα που θέτει έντονα τελευταία η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

Το σάρωμα των συλλογικών συμβάσεων στην Ευρώπη αξιώνει και η Deutsche Bank, με πρόσχημα τη νεανική ανεργία, διαπιστώνοντας ότι «οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προστατεύονται ακόμη από καλύτερες συμβάσεις σε σχέση με τους νέους»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ