Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σπέρνει αυταπάτες στο λαό για «καλύτερες μέρες»

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Αντ. Σαμαράς, για την πορεία του αντιλαϊκού έργου

Η πορεία υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Επίσημα, οι συναντήσεις έχουν θέμα την ελληνική Προεδρία της ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014.

Οι συναντήσεις γίνονται λίγες μέρες πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα (23 Σεπτέμβρη) και η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού στα λαϊκά στρώματα, ενόψει των νέων σκληρών μέτρων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την επιχείριση εντάσσεται και η χτεσινή συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την Ελληνίδα επίτροπο στην ΕΕ Μ. Δαμανάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η πρόοδος που έχει γίνει και οι θυσίες αναγνωρίζονται. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να κινηθούμε θετικά όλοι μας», είπε σε δήλωσή της.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με θέμα τις αποφάσεις του άτυπου «Γιούρογκρουπ» και τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Δεν υπάρχει θέμα πιέσεων «για τη λήψη νέων μέτρων», υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή, ενώ τα κυριακάτικα φύλλα στον Τύπο διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρει στην ΕΕ το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα».

Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ο Αντ. Σαμαράς λέει ότι η Ελλάδα «θα αρχίσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από το μνημόνιο», αν ο λαός συνυπογράψει τα μέτρα σε βάρος του και ισχυρίζεται ότι δε θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε θα επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με «διαρθρωτικά μέτρα», όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Για την πιθανότητα ενός τρίτου δανειακού πακέτου για την Ελλάδα, ο Αντ. Σαμαράς λέει: «Αυτά που ακούτε, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, είναι κάτι που ήδη προβλέφθηκε από πέρσι, αφορά μικρά σχετικά ποσά και έχουν δεσμευτεί να μας καλύψουν χωρίς νέους όρους και χωρίς νέα συμφωνία, φτάνει εμείς να πιάνουμε τους στόχους μας».

Στο ίδιο πνεύμα, στη χτεσινή του ομιλία στην ημερίδα της εφημερίδας «Herald Tribune», ο Αντ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών και πως θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση. Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Μπίζνες με τα ρώσικα μονοπώλια

Η διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων για τα ρωσικά μονοπώλια, σε σύμπραξη με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της ρωσικής Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο. Η Ρωσίδα αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο. Ενέργεια, Μεταφορές και Τουρισμός κυριαρχούν στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα, όπου ήρθε με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως οι «Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι» και ο πετρελαϊκός κολοσσός «Rosneft».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντ. Σαμαράς απεύθυνε πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφτεί την Ελλάδα. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι Σαμαράς και Ματβιένκο συζήτησαν το ενδεχόμενο η «Gazprom» να επανέλθει για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. «Η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ αν υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο», φέρεται να είπε η Β. Ματβιένκο, ενώ διατύπωσε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ρωσικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και για επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας. Οπως ανέφερε η Ρωσίδα αξιωματούχος, η εταιρεία «RZD» (ρωσικοί σιδηρόδρομοι) θα εξαγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνο αν πάρει «πακέτο» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία. Η Β. Ματβιένκο ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την «Gazprom», και πως μετά τον τρίτο γύρο, πιθανά να υπάρξει συμφωνία. «Στόχος μας είναι να διαφοροποιήσουμε το διμερές εμπόριο, να εξασφαλίσουμε τη ροή επενδύσεων, υπολογίζοντας ότι πολλές ρωσικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, πρωτίστως στον τομέα της Ενέργειας και των Μεταφορών», είπε η ίδια μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ