Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ - Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Νερό στο μύλο «κεντροαριστερών» σεναρίων

Συναντήθηκαν χτες και συζητούν για κοινή κάθοδο στις εκλογές

Νερό στο μύλο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με τη διαμόρφωση κεντροαριστερών εφεδρειών στη διαχείριση του συστήματος, ρίχνει η χτεσινή συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και του προέδρου της «Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα» και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων (και συγκυβερνήσεων) του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδου.

Μετά τη συνάντηση, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι στο επίκεντρο βρέθηκε η «ανάγκη να δημιουργηθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Είπε ακόμα ότι «ο χώρος αυτός, πολιτικά πρέπει να προσδιορίζεται με την αντίθεσή του στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με την αντίθεσή του προς τη δημαγωγία, το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας ή της στάσης πληρωμών», χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκε ότι συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με εκλογές.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Α. Λοβέρδου στο «Πρώτο Θέμα» όπου πρότεινε εκλογική σύμπραξη των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς, κύρια με τη ΔΗΜΑΡ, κάτω από τον τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Για το πότε πρέπει να είναι έτοιμη αυτή η εκλογική συμμαχία, είπε ότι «επειδή έχουμε ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2014, όλα πρέπει να γίνουν το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο».

Για το στόχο της εκλογικής σύμπραξης είπε ότι «πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πόλου του κέντρου και της κεντροαριστεράς που θα διεκδικήσει την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές. Πρέπει να μπούμε σφήνα σ' αυτή τη σειρά (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή), ώστε στις μεθεπόμενες εκλογές, που ούτε αυτές θα αργήσουν, να δημιουργήσουμε νέες και ασφαλείς ισορροπίες στη χώρα μας».

Σε ερώτηση για τον αν από ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει ξανά μια τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, νέο κεντροαριστερό σχήμα) είπε ότι μπορεί, αλλά «με προσοχή συμφωνίες και συγκεκριμένη στόχευση», επαληθεύοντας ότι στόχος της υπό διαμόρφωση κεντροαριστεράς είναι να εξασφαλίσει στο σύστημα έναν ακόμα πυλώνα για τη σταθερότητά του.

Στο πλαίσιο των παραπάνω διεργασιών, εντάσσεται και η δημοσιοποίηση «Διακήρυξης» που θα την υπογράφουν περίπου 50 «προσωπικότητες της σοσιαλδημοκρατίας και κεντροαριστεράς» και θα καλούν σε «συμπόρευση» ενόψει των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλούν τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλων κομμάτων και κινήσεων να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές «με το όνομα, τα σύμβολα και την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». Επίσης, θα προτείνουν την ύπαρξη «ευρύτερων συσπειρώσεων» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το εγχείρημα, φαίνεται να στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ θετικός είναι ο Αν. Λοβέρδος και στελέχη της ΔΗΜΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ