Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαζική η συμμετοχή την πρώτη μέρα απεργίας

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής ξεκίνησε χτες η απεργία των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μαζικά τα απεργιακά συλλαλητήρια

Αθήνα
Αθήνα
Με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής και με σχολεία στα οποία δεν έκανε μάθημα ούτε ένας εκπαιδευτικός ξεκίνησε χτες η πενθήμερη απεργία των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους με απεργιακά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις. Δίνοντας μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα, στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Μεγάλη σε όγκο και με πολύ παλμό ήταν η κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τα συνθήματα, τα πανό, τις κουβέντες μεταξύ τους εξέφραζαν την αγανάκτηση για την πολιτική που στερεί τα μορφωτικά δικαιώματα από τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών, για την πολιτική που αποσπά ολοένα και περισσότερα από τους εργαζόμενους, που κάνει ξεκάθαρο ότι στο «νέο» σχολείο δεν χωρά η μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η απεργία ξεκίνησε με ιδιαίτερη δυναμική. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής ποσοστά συμμετοχής: Λεκανοπέδιο 95%, Ανατ. Αττική 98%, Πειραιάς 97%, Βοιωτία 94%, Λάρισα 96%, Τρίκαλα 86%, Καρδίτσα 95%, Ηράκλειο και Ρέθυμνο 95%, Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη 90%, Κοζάνη 100%, Ζάκυνθος 92,7%, Β' Δωδεκανήσου 80%, με ανάλογα υψηλά τα ποσοστά στην πλειοψηφία των νομών. Για την κλιμάκωση και την αποτελεσματικότητα είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία που ξεκίνησε χτες δυναμικά, αλλά θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή (οπότε θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να συζητήσουν την παραπέρα στάση τους). Οπως έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους το ΠΑΜΕ, καλώντας κάθε εκπαιδευτικό να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα για τη λαϊκή Παιδεία, είναι κρίσιμο ζήτημα η ενιαία λαϊκή αντεπίθεση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, οι αγώνες με προσανατολισμό και περιεχόμενο ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ.

«Εχουμε χίλιους δυο λόγους να αγωνιζόμαστε»

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στις 11.30 το πρωί στην Ομόνοια. Προηγουμένως είχαν «οργώσει» τα σχολεία και μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. Με τα συνθήματα «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου τη γνώση και τη μόρφωση που παίρνει το παιδί σου», «Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και το κάλεσμα της ανατροπής αυτής της πολιτικής σε κάθε παραλλαγή της να αποτυπώνεται στα πανό και στα συνθήματα πορεύτηκαν προς τα Προπύλαια, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας, της Πρωτοβάθμιας, δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης και άλλοι εργαζόμενοι. Μαζί τους και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής που δίνει τη μάχη ενάντια στα νέα μέτρα, για το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ο Ηλίας Πατίδης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, από το βήμα καταδίκασε την επίθεση της Αστυνομίας σε βάρος των σχολικών φυλάκων και τόνισε: «Εχουμε χίλιους δυο λόγους να επιλέξουμε το δρόμο του οργανωμένου, σχεδιασμένου, παρατεταμένου απεργιακού αγώνα. Και αυτό γιατί: Η επίθεση δυναμώνει! Κλείνουν σχολεία, απολύουν εκπαιδευτικούς, τσακίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας, ετοιμάζουν ένα νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Στα σχολεία δεν υπάρχει ούτε ευρώ. Χιλιάδες παιδιά μένουν και πάλι έξω από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, τα ειδικά σχολεία δεν άνοιξαν ακόμα». Εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εκπαιδευτικό να πάρει πρωτοβουλίες οργάνωσης και μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, σε κάθε σχολείο, σε κάθε ΕΛΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις νέες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθούν για την εκτίμηση της κατάστασης και την πορεία του αγώνα. «Στις νέες Γενικές Συνελεύσεις δεν πρέπει να πέφτει καρφίτσα. Να πλημμυρίσουν αμφιθέατρα και διάδρομοι. Η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και την απεργία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κλιμάκωση της πάλης», τονίστηκε εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Πολύμορφες δράσεις

Αθήνα

Phasma

Αθήνα
Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί για τη συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια. Μια σειρά σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πήραν αποφάσεις για επέκταση της τρίωρης στάσης εργασίας ώστε να γίνει 24ωρη και πέρα από τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διοργάνωσαν πολύμορφες δράσεις για ενημέρωση, κάλεσμα συμμετοχής στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη, κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στην εγκύκλιο που διαλύει τα ολοήμερα σχολεία αποσπώντας από αυτά δασκάλους για να «κουκουλωθούν» τα τεράστια κενά στα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό στην Αθήνα, χτες, διοργανώθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Α' και στη Γ' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες δράσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν παρά το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί στους χώρους εργασίας τους και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΙΕΛΕ. Συνδικαλιστές έκαναν λόγο για περιπτώσεις σχολαρχών που αξίωναν μετά τις Γενικές Συνελεύσεις να μάθουν ποιοι τάχθηκαν υπέρ της απεργίας δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας σε εκπαιδευτικούς που προτίθεντο να απεργήσουν. Η ΟΙΕΛΕ μάλιστα καταγγέλλει ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας επικοινωνεί τηλεφωνικά με ιδιωτικά σχολεία της περιοχής εποπτείας της ζητώντας ονομαστική λίστα των απεργών ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» αποφάσισε στην προχτεσινή Γενική Συνέλευσή του απεργία για σήμερα, Τρίτη.

«Παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν χτες Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που απεργούν από χτες και για όλη τη βδομάδα.

Σε άλλες πόλεις

Χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί, μαθητές, μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων, τους σχολικούς φύλακες, εργαζόμενους άλλων κλάδων και μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, συμμετείχαν στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Αντάμωσαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Σοφίας. Σ' αυτή συμμετείχαν και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Μαζί τους συναντήθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ, του ΤΕΙ και οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Νωρίτερα, εκπαιδευτικοί των σχολείων της Α' ΕΛΜΕ και μαθητές του 8ου ΕΠΑΛ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Πιερία.

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των καθηγητών στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ενώ μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Αντίστοιχα μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ