Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Κατακραυγή για τους χρυσαυγίτες και τη δημοτική αρχή

Πρόκληση σε μνημόσυνο αγωνιστών που δολοφονήθηκαν το 1944 από Γερμανούς και δωσίλογους

Αντιμέτωποι με την κατακραυγή του κόσμου ήρθαν οι χρυσαυγίτες και η δημοτική αρχή στα Γιαννιτσά, στο μνημόσυνο που έγινε το πρωί του Σαββάτου προς τιμήν των 114 Γιαννιτσιωτών που εκτελέστηκαν ομαδικά το Σεπτέμβρη του 1944 από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με επικεφαλής τον Γερμανό φρούραρχο, εγκληματία πολέμου, Σούμπερτ.

Παρά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ και φορέων του εργατικού λαϊκού κινήματος, η Χρυσή Αυγή παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις με την ανοχή της πλειοψηφίας στο δήμο, η οποία μάλιστα απαγόρευσε σε όλα τα κόμματα, μεταξύ αυτών και στο ΚΚΕ, να καταθέσουν στεφάνι, προκειμένου -όπως είπε- να μη δημιουργηθούν εντάσεις! Εβαλε, δηλαδή, στο ίδιο τσουβάλι το ΚΚΕ με τους απόγονους των δωσίλογων που οδήγησαν στη σφαγή τους 114 Γιαννιτσιώτες πατριώτες.

Οι κομμουνιστές παραβρέθηκαν συγκροτημένα με το πανό τους στο χώρο της εκδήλωσης και η βουλευτής του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, εκ μέρους του ΚΚΕ. Λίγα λεπτά αργότερα, στεφάνι επιχείρησε να καταθέσει αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή της Αντώνη Γρέγο, προκαλώντας τις αντιδράσεις του κόσμου. Ακολούθησε ένταση και επέμβαση της αστυνομίας, υπό την προστασία της οποίας ο χρυσαυγίτης βουλευτής κατέθεσε το στεφάνι. Από την αστυνομία προσήχθησαν δυο άτομα, από μπλοκ διαδηλωτών που επίσης βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης.

Αποχωρώντας από την εκδήλωση, ο συνοδός του βουλευτή της Χρυσής Αυγής χαιρέτησε ναζιστικά για να προκαλέσει τους συγκεντρωμένους. Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τη "Χρυσή Αυγή" μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και όχι τα θολά, αταξικά μέτωπα. Μόνο μια Λαϊκή Συμμαχία, που θα δυναμώνει σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής του συστήματος που γεννάει το φασισμό, μπορεί να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση των φασιστοειδών στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ