Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημεία από τις παρεμβάσεις στην ημερίδα

-- Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν έργα, να εμπλουτιστούν οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες. Οτι το κράτος θα πρέπει να διαχειριστεί ορθολογικά τον τρόπο παραγωγής του νερού. Και τόνισε πως «είναι έγκλημα να ιδιωτικοποιήσεις το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό. Δεν μπορεί να πάει σε ιδιωτικά χέρια».

-- Ο Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης είπε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα και μέσα σε αυτά είναι το νερό, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ιδιωτικά αγαθά, δεν μπορεί να υφίστανται διαχείριση με σκοπό το κέρδος. Πρέπει να υφίστανται πάντα διαχείριση με σκοπό τις κοινωνίες και με φροντίδα γι' αυτούς που είναι πιο αδύνατοι. Η σημερινή εκδήλωση, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντική και ότι υπάρχουν περιθώρια για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

-- Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος αναγνώρισε ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είναι πάντα μπροστά στους αγώνες ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και δίπλα στους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε στις συνέπειες της μέχρι τώρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, τόσο σε βάρος των εργαζομένων της Επιχείρησης, που σήμερα λειτουργεί με ενοικιαζόμενους εργάτες και εργολαβίες, με το μόνιμο προσωπικό να έχει υποστεί δραματικές μειώσεις στους μισθούς, αλλά και τις επιπτώσεις στο λαό, με την αύξηση της τιμής του νερού.

-- Ο Θόδωρος Αλιόγκας μετέφερε την αρνητική πείρα από την ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ. Δήλωσε την αντίθεση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση και τόνισε την ανάγκη συντονισμού του αγώνα των εργαζομένων όλων των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων.

-- Ο Κώστας Ζαμπέτογλου σημείωσε ότι τα κέρδη της ΕΥΑΘ έχουν έρθει από την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, τις μειώσεις μισθών και το πάγωμα των επενδύσεων, που είναι αναγκαίες για την αναβάθμιση και ανανέωση του δικτύου, του βιολογικού καθαρισμού κλπ. Επίσης, ότι ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν πρέπει να περιορισθεί στη διατήρηση της σημερινής μετοχικής σύνθεσης και γενικότερα στην αποδοχή της λειτουργίας δημοτικών και δημόσιων επιχειρήσεων με κριτήριο το κέρδος.

-- Ο Σπυρίδων Μάμαλης έστειλε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων σημείωνε: «Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας, θα καταστήσει το νερό είδος πολυτελείας, ενώ θα μειώσει και την ποιότητα του προσφερόμενου αγαθού, όπως ακριβώς συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπου επιχειρήθηκαν ανάλογες πολιτικές. Το ίδιο όμως πάει να γίνει και στο νερό της άρδευσης, αφού οι σκέψεις για ιδιωτικοποίηση και τιμολόγηση του νερού σε επίπεδα αντίστοιχα με την ύδρευση θα ανεβάσουν το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη με ό,τι συνέπειες θα έχει στην αγροτική παραγωγή. Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η τιμολόγηση των νερών των φραγμάτων θα επιφέρουν και άλλα πλήγματα στην αγροτική παραγωγή».

-- Η Φιλιώ Σαραντίδου αναφέρθηκε στην εμπειρία των εργαζομένων από τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης, που ενώ ξεκίνησαν ως «κοινωφελής επιχειρήσεις» που διαχειρίζονται το νερό, πέρασαν στη συνείδηση του λαού ότι το νερό είναι εμπόρευμα και μάλιστα από τα πιο ακριβοπληρωμένα. Οπως είπε, «με τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, η τιμή του νερού εκτινάχτηκε στα ύψη, αφού εννέα συνολικά τέλη προστέθηκαν στην αξία του νερού που καταναλώνεται. Παράλληλα δημιουργήθηκε πεδίο δόξης λαμπρό για να εφαρμοστούν ελαστικές σχέσεις απασχόλησης στους εργαζόμενους. Στις ΔΕΥΑ εφαρμόστηκαν πρώτα τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα 4ωρα, και σήμερα η κοινωφελής εργασία».

Με τον «Καλλικράτη» διευκολύνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Χώρας, συμπλήρωσε και, μεταξύ άλλων, κατέληξε: «Εχουμε πλέον μεγαλύτερη συγκεντροποίηση και παραχώρηση τομέων των ΔΕΥΑ σε εργολαβικές εταιρείες. Στις περισσότερες ΔΕΥΑ άρχισε πλέον η συντήρηση των δικτύων να παραχωρείται στους εργολάβους, επόμενος στόχος είναι να εργολαβοποιηθούν η λειτουργία των βιολογικών, η καταγραφή υδρομέτρων κοκ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ