Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «ΑΠΕ TV»

Να σημάνει συναγερμός στο κίνημα, ώστε κανένας να μη μείνει μόνος του στην κρίση, να μην κατασχεθεί κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας
Να σημάνει συναγερμός στο κίνημα, ώστε κανένας να μη μείνει μόνος του στην κρίση, να μην κατασχεθεί κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας
Συνέντευξη στο «ΑΠΕ TV» έδωσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».

***

-- Τρία χρόνια μετά την επιβολή των μνημονίων και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η συνταγή ήταν λάθος. Το ΚΚΕ αισθάνεται δικαιωμένο;

-- Το ζήτημα είναι όχι ακριβώς τι αισθάνεται το ΚΚΕ αλλά τι βιώνει ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, η νεολαία. Διότι με τις συνταγές της τρόικας - του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - με τη συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων, τη συμβολή της αστικής τάξης της χώρας, το «κούρεμα» του χρέους σημαίνει νέο «κούρεμα» μισθών, νέο «κούρεμα» στις συντάξεις, που προβλέπουμε να γίνει από το φθινόπωρο, νέο «κούρεμα» δικαιωμάτων, νέες ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις στο δημόσιο εκτός από τον ιδιωτικό τομέα που η ανεργία έχει φθάσει στο ζενίθ. Αρα οι λύσεις δεν είναι αυτές που προτείνει το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική κυβέρνηση. Η λύση βρίσκεται σε μια άλλη εναλλακτική διέξοδο, σε μια άλλη πολιτική πρόταση διεξόδου σαν αυτή που προτείνει κατά τη γνώμη μας το ΚΚΕ.

-- Γιατί, κατά τη γνώμη σας, τώρα το ΔΝΤ παραδέχεται ότι εφαρμόστηκε λάθος πολιτική;

-- Το ΔΝΤ, όπως και οι άλλοι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, σε αυτήν τη φάση, προβληματίζονται για το μείγμα διαχείρισης που πρέπει να ακολουθηθεί. Δηλαδή, εδώ δεν συγκρούονται απλά δύο σχολές, αλλά δύο αντιτιθέμενα συμφέροντα στους κόλπους της αστικής τάξης, που όμως στην κατεύθυνση είναι ίδια, δηλαδή πώς θα σώσουν αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, πώς θα σώσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, πώς θα σώσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι την κερδοφορία και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εκεί βρίσκεται η ουσία κι εδώ βέβαια παίζουν ρόλο και οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

-- Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για τη φορολογία των ακινήτων. Ας μου επιτραπεί η έκφραση, παλιά κάποιοι λέγανε ότι οι «κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια». Δυστυχώς, βλέπουμε όμως ότι στο σημερινό κόσμο πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Τι προτείνει το ΚΚΕ για το θέμα αυτό, με δεδομένο ότι το 85% των Ελλήνων έχουν ιδιόκτητη κατοικία;

-- Και στο θέμα αυτό, το ΚΚΕ επαληθεύεται. Αποκαλύπτεται ότι ήταν θέμα προπαγάνδας των αντιπάλων ή και κάποιων καλοπροαίρετων ανθρώπων, που πίστεψαν σ' αυτήν την προπαγάνδα. Λοιπόν, αυτά τα σπίτια ο ελληνικός λαός τα έχει αγοράσει με κόπους και θυσίες μιας ζωής.

-- Και με τεράστια δάνεια.

-- Δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ, με τεράστια δάνεια, τα οποία βέβαια οι τράπεζες δεν τα χαρίζανε. Κερδίζανε, γι' αυτό τα δίνανε. Είναι αδιανόητο να υπάρχει σήμερα η απειλή να τα πληρώσει εκατό και βάλε φορές... Ολοι μας έχουμε πληρώσει, κάθε χρόνο πληρώνουμε με διάφορους τρόπους, χαράτσια ακινήτων, τέλη ακινήτων, φορολογίες ακινήτων και πάει λέγοντας. Ερχονται και τα καινούρια μέτρα τώρα. Και υπάρχει κίνδυνος για μια μεγάλη μερίδα λαϊκών νοικοκυριών να μείνουν χωρίς σπίτι, χωρίς αυτό το διαμερισματάκι που έχουν πάρει, χωρίς αυτή τη στέγη που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν αυτά τα χρόνια.

Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει και αυτό είναι καπιταλισμός. Μπορεί να σας φαίνεται ή να φαίνεται σε κάποιους τηλεθεατές ξύλινη η γλώσσα του ΚΚΕ, «χρόνια τα λέτε όλα αυτά», όμως δυστυχώς αποδεικνύεται. Μακάρι να μην ήταν έτσι και να μην επιβεβαιωνόμαστε εμείς. Ομως, επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά, στην πράξη, ότι ο λαός την πληρώνει και θα την πληρώνει ακόμα χειρότερα από εδώ και πέρα.

Η ουσία είναι ότι δεν πρέπει σε αυτήν την κρίση να μείνει κανείς μόνος του, να μην υπάρχει καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός. Θα πρέπει, με πρόταση νόμου, την οποία έχει καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ, η οποία δεν έγινε δεκτή από τα άλλα κόμματα, δυστυχώς, θα πρέπει να παλέψουμε, στη δράση μέσα, έτσι ώστε να σημάνει συναγερμός να μην υπάρξει καμιά κατάσχεση, να μην πληρώσει κανένα φόρο, γιατί είναι άδικα αυτά τα μέτρα, πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ