Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Γερό τσεκούρωμα στα ασφαλιστικά ταμεία

Η κυβέρνηση επιχαίρει ότι το «κούρεμα» των αποθεματικών τους στη Λαϊκή θα είναι ισόποσο με αυτό της Κύπρου!

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δε γλιτώνουν το «κούρεμα» οι καταθέσεις των Ταμείων Πρόνοιας και τα Ταμεία Συντάξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Κ. Πετρίδη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επαληθεύοντας ότι τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που θα πληρώσουν το τίμημα της κρίσης και της διάσωσης των τραπεζών.

Για να χρυσώσει το χάπι της αφαίμαξης των αποθεματικών των ασφαλισμένων, ο Κ. Πετρίδης παρουσίασε σαν επιτυχία της κυβέρνησης ότι «ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει διασφαλιστεί πως οι καταθέσεις των Ταμείων Πρόνοιας αλλά και των Ταμείων Συντάξεων στη Λαϊκή Τράπεζα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα Ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων». Στο ίδιο πνεύμα, δεσμεύτηκε για πρόταση που θα καλύπτει «μέρος των απωλειών» που θα προκύψουν.

Να σημειωθεί ότι μία πρώτη συμφωνία για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου (θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες), είναι της τάξης του 35%, με αυξητική τάση. Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, από το «κούρεμα» εξαιρέθηκαν «καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και των Πανεπιστημίων» καθώς και εκείνες που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα.

Παράλληλα, δρομολογούνται οι ιδιωτικοποιήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της CYTA και της Αρχής Λιμένων, καθώς το θέμα άρχισε να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμα το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου, προσανατολίζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην αναζήτηση διαχειριστικών ευθυνών, για να συγκαλυφθούν ο πραγματικός χαρακτήρας της κρίσης και η βαρβαρότητα της αστικής διαχείρισης εντός της ΕΕ.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η ανακοίνωση χτες της παραίτησης όλων των μελών του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας, ακολουθώντας το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Χτες το απόγευμα κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος το οποίο εγκρίθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων και προωθεί την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Π. Δημητριάδη.

Χτες, μετά από 12 μέρες, άνοιξαν πάλι οι κυπριακές τράπεζες, με μαζική προσέλευση του κοινού, αυστηρούς περιορισμούς στις αναλήψεις και στην κίνηση κεφαλαίων. Πρόσβαση στις καταθέσεις τους δεν είχαν οι καταθέτες - μεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις - με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, οι περιορισμοί δεν πρόκειται να αρθούν νωρίτερα του ενός μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ