Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Συνέδριο οδηγός στο δρόμο για τη νίκη

Σύντροφοι,

Το Κόμμα μας στα 94 χρόνια του αντικρίζει το 19ο Συνέδριό του με επαναστατική αισιοδοξία και σιγουριά ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Αρχικά, θέλω να αναφέρω ότι θεωρώ ότι το Κόμμα μας κάνει σε αυτό το Συνέδριο ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εκλαΐκευση της πολιτικής μας πρότασης και στην καλύτερη κατανόησή της, κυρίως από εμάς και κατ' επέκταση από το λαό.

Είναι Θέσεις που αποτελούν άξια παιδιά ενός επαναστατικού εργατικού Κόμματος Νέου Τύπου και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αγώνων και να βοηθήσουν στη δουλειά μας από εδώ και μπρος. Η ανάλυση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης από το Κόμμα είναι στοιχείο που όλοι πρέπει να εκμεταλλευτούμε στις καθημερινές μας κουβέντες. Αναδεικνύει πραγματικά τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και το γεγονός ότι έχει σαπίσει. Φέρνει στο προσκήνιο τη νομοτέλεια που αποτελεί και το σύνθημα του Συνεδρίου μας. « Ο Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος».

  • Για τη Λαϊκή Συμμαχία

Ο χαρακτήρας περί πολιτικοποίησης της Λαϊκής Συμμαχίας, που μπαίνει από τις Θέσεις, είναι σωστός, αλλά πρέπει να προσεχθεί να μη θεωρήσουμε το Κόμμα και τη Λαϊκή Συμμαχία ένα πράγμα. Οτι είναι δηλαδή το ίδιο. Η δράση μας για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπομονή, επιμονή, γνώση της πολιτικής του Κόμματος και γερό στομάχι. Είναι γεγονός ότι πρέπει να δουλέψουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες επίθεσης και προσπάθειας συντηρητικοποίησης του κόσμου, καθώς και έντασης του αντικομμουνισμού. Γι 'αυτό και χρειάζεται καθαρό μυαλό και πίστη στη στρατηγική του Κόμματος.

Σημαντικές είναι και οι διευκρινίσεις και εξηγήσεις που υπάρχουν στις Θέσεις, σε σχέση με την αλληλεξάρτηση του τριπτύχου που βάζουμε μπροστά σαν σύνθημα (Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων - Αποδέσμευση από τη ΕΕ - Διαγραφή του χρέους), καθώς και αυτές σε σχέση με τους οπορτουνιστές και πώς τους αντιμετωπίζει η Λαϊκή Συμμαχία.

Να δούμε πώς θα καταφέρουμε καλύτερα να εξειδικεύσουμε τις Θέσεις και να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες που προκύπτουν.

  • Σε σχέση με την ΚΝΕ

Συμφωνώ με το πώς μπαίνει από τις Θέσεις ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση της ΚΟΒ με την ΟΒ στο χώρο δράσης και νομίζω ότι αυτό είναι και από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους που είμαστε χρεωμένοι.

Η εμπειρία δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, οι οποίες ίσως και να μπορούσαν να λυθούν, θα είχαμε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα, αν υπήρχε πιο αγαστή συνεννόηση Κόμματος - ΚΝΕ. Η βοήθεια περαιτέρω και η παρέμβαση του Κόμματος θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν φόβοι που εμφανίζονται μέσα στο χώρο δράσης, στην καλύτερη αντιμετώπιση αντίπαλων ιδεολογημάτων, καθώς και στην πιο αποτελεσματική οργάνωση της δράσης της ΚΝΕ μέσα στο χώρο.

Η σχέση ΚΟΒ - ΟΒ μέχρι τώρα ήταν πιο πολύ σχέση ειδοποιήσεων παρά ουσιαστικής συνεργασίας για να βγει η δράση μας στο χώρο και αυτό πρέπει να σταματήσει. Σε αυτό θα βοηθήσει η συστηματική παρέμβαση του Κόμματος στο χώρο.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω και για την επίτευξή τους, θεωρώ την παρουσία του Κόμματος στους χώρους δράσης της ΚΝΕ επιτακτική και απαραίτητη.

Το Κόμμα πρέπει να δει καλύτερα και το ιδεολογικοπολιτικό ατσάλωμα της ΚΝΕ, όπου αν και έχουν γίνει βήματα μπροστά είναι ακόμα αδύναμα. Εκ των πραγμάτων η νεολαία συναντάει, ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια αλλά και στους χώρους των σχολείων και της μαθητείας ένα σωρό από ιδεολογήματα που ποικίλλουν σε ποσότητα, ανάλογα και με το χώρο δράσης. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε καλά αντανακλαστικά, να μη μένουμε πίσω στις εξελίξεις, να απαντάμε στην οργάνωση τέτοια ζητήματα, να πέφτει το Κόμμα από πάνω.

Ιδιαίτερη βοήθεια αποτελούν τα ιδεολογικά μαθήματα, τα οποία όμως πρέπει να επεκταθούν και να αφορούν όλους τους συντρόφους.

Μεγάλη αδυναμία του Κόμματος και κατ' επέκταση της ΚΝΕ είναι και η αφομοίωση των νέων μελών, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα και τη διαρροή που παρατηρούμε. Εκτός λοιπόν από τη δουλειά στη στρατολογία, κάτι το οποίο μπαίνει και από τις Θέσεις, καλύτερα πρέπει να δούμε πώς θα μαθαίνουμε στους νέους συντρόφους τη ζωή του νέου κομμουνιστή, πώς θα τους διαπαιδαγωγούμε με επαναστατικά χαρακτηριστικά. Ετσι κατορθώθηκε η συνέχεια του Κόμματος μέχρι τώρα έτσι πρέπει και να συνεχίσουμε από εδώ και μπρος. Φυσικά θα πρέπει να δούμε και δουλειά του Κόμματος πάνω στην ΚΝΕ σε σχέση με τη στρατολογία και τους δεσμούς που αποκτάμε με έναν κόσμο, στο δρόμο των βιογραφικών.

  • Τώρα, σε σχέση με το σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος

Θεωρώ σωστό το γεγονός ότι βάζουμε τη βασική μας θέση σε σχέση με το Σοσιαλισμό, το πώς θέλουμε να είναι, απλά, μεστά και συγκεκριμένα, χωρίς γενικολογίες και αφηρημένες έννοιες. Να δούμε καλύτερα πως αυτό το Πρόγραμμα θα το κάνουμε κτήμα της εργατικής τάξης, του λαού, να γίνει υπόθεσή του. Κάτι στο οποίο είμαστε πίσω.

Να σπάσουμε ακόμα ιδεολογήματα τα οποία εμφανίζονται και μέσα στο Κόμμα και έχουν να κάνουν με κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Σύντροφοι, δεν νοείται να υπάρχει σύντροφος που να μην έχει πίστη στην επαναστατική βίαιη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος από την πρωτοπόρα εργατική τάξη και τους συμμάχους της και να θεωρεί ότι ο Σοσιαλισμός μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνική ομαλή κοινοβουλευτική μετάβαση. Εχουμε πάρει χρόνια διαζύγιο από αυτές τις λαθεμένες απόψεις και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το Μαρξισμό - Λενινισμό ούτε με την πραγματικότητα. Οι Θέσεις κάνουν ισχυρά βήματα στο ξεπέρασμα τέτοιων αυταπατών.

Τέλος, θα ήθελα να θίξω το εξής ζήτημα: Παρατηρούνται παραδείγματα οργανωτικού φιλελευθερισμού και χαλαρότητας. Πρέπει το Κόμμα να πάρει άμεσα μέτρα για αυτήν την κατάσταση. Είμαστε επαναστατικό Κόμμα, δεν νοείται να χαλαρώνουμε κατά αυτόν τον τρόπο. Δεν είμαστε ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΑΝΤΑΡΣΥΑ να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Εχουμε Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό. Η παράβαση κατά τέτοιον τρόπο του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού πρέπει να επιφέρει ποινές από το Κόμμα και να μην περνάει στο ντούκου.

Κλείνοντας δηλώνω ότι συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ, το Σχέδιο Προγράμματος, καθώς και το Σχέδιο Καταστατικού του Κόμματος.

Καλή επιτυχία στο 19οΣυνέδριο του τιμημένου Κόμματος μας!

Είθε να συμβάλει στο ατσάλωμά μας, να ανοίξει καλύτερα το δρόμο για τη διάδοση της Στρατηγικής μας. Για την υιοθέτηση, από όλο και μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, της αντίληψής μας για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό, μέχρι την τελική νίκη!

Είναι σε αυτήν την κατεύθυνση και μπορεί να το πετύχει!

« ... Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε

σου 'ναι γραφτός ο δρόμος

της συντριβής...

...και να το ξέρεις

θα βγούμε νικητές

κι ας είναι βαριές μας

οι θυσίες...»

Ναζίμ Χικμέτ, «Στους δεκαπέντε συντρόφους».


Σπύρος Κυανούρας
ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου, Μέλος του ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η στήριξη των καθοδηγητικών οργάνων της ΚΝΕ από το Κόμμα, ζήτημα για την πορεία του ίδιου του Κόμματος(2021-02-27 00:00:00.0)
Δημιουργική κριτική πάνω στις Θέσεις(2013-03-29 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ την ανανέωση την κάνει δεν τη διατυμπανίζει(2007-03-15 00:00:00.0)
Η Εθνική Αντίσταση και το ΚΚΕ(2004-12-28 00:00:00.0)
Ρεαλιστικά αισιόδοξοι να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες(2000-12-19 00:00:00.0)
Με καθαρή σκέψη(2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ