Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι καημένοι οι τραπεζίτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το πιο εύκολο πράγμα στην κοινωνία που ζούμε είναι η διαστροφή της πραγματικότητας και το πλασάρισμά της με τέτοιο τρόπο που να ευνοεί την οικονομική ολιγαρχία και τους εκπροσώπους της. Το παράδειγμα με τις τράπεζες, τις ελληνικές τράπεζες, είναι χαρακτηριστικό. Σχεδόν κλαίγοντας η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν ότι στους περσινούς τους ισολογισμούς υπάρχουν ζημιές και όχι κέρδη, όπως είχαν καλομάθει δεκαετίες τώρα.

Ο στόχος που έχουν βάλει οι τραπεζίτες για να ξεπλύνουν τη λωποδυσία δεκαετιών, είναι να δημιουργήσουν μια εικόνα ...οίκτου για το κακό που βρήκε τις τράπεζες και να δείξουν ότι και αυτοί πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Παραμύθια και μάλιστα δεύτερης διαλογής, αφού η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Καλό είναι, λοιπόν, να μην ξεχνάμε δύο πολύ τρανταχτά ζητήματα.

Το πρώτο ότι στα πλαίσια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν προσφέρει με διάφορους τρόπους και μαζί με την τρόικα, τουλάχιστον 170 δισ. ευρώ, για τη διάσωση των τραπεζών, την ώρα που λεηλατούνται μισθοί, συντάξεις και λαϊκά δικαιώματα.

Το δεύτερο, αυτό που ιστορικά γνωρίζουμε όλοι μας. Οτι, δηλαδή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, χρόνια που οι εργαζόμενοι στέναζαν κάτω από τις πολιτικές ενσωμάτωσης στην ΕΕ, οι τράπεζες κέρδιζαν χρόνο με το χρόνο ποσά που φαίνονται εντελώς μυθικά. Μόνο τη δεκαετία που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης, κατάφεραν να τσεπώσουν καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ!!!


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ