Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το Καταστατικό

Σύντροφοι, προϋπόθεση να γίνει πράξη το Πρόγραμμα του Κόμματος είναι η πιστή εφαρμογή του Καταστατικού. Η συνειδητή υπεράσπιση των αρχών και των κανόνων λειτουργίας του Κόμματος ισοδυναμεί κυριολεκτικά με την ύπαρξή του. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό σύντροφοι; Θέλω να πιστεύω ναι. Στο άρθρο 8 για τις υποχρεώσεις του μέλους λέει: «Να μελετά και να διαβάζει το Ριζοσπάστη, την ΚΟΜΕΠ και τα άλλα έντυπα του Κόμματος, για να μπορεί να προβάλλει την ιδεολογία και πολιτική του, να την υπερασπίζεται από τις διαστρεβλώσεις, τη συκοφαντία, τον αντικομμουνισμό, την άδικη κριτική. Να φροντίζει διαρκώς για τη γνώση της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, για τη ....». Τι μας λέει εδώ σύντροφοι; Βασικό ζητούμενο να ανταποκριθείς στην ιδιότητα του μέλους, είναι να εφαρμόσεις όλα τα παραπάνω. Αυτός που δεν τηρεί την πιο πάνω υποχρέωση (που είναι και δικαίωμα μαζί), είναι εξ αντικειμένου αδύνατο να σταθεί στο ύψος του μέλους. Η σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, η προσφορά για θυσία θα είναι τουλάχιστον λειψή, όπως λειψή θα είναι και η στάση ζωής στην καθημερινότητά του.

Βέβαια, αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται καταστατικά, κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Ο καθένας από εμάς πρέπει να καταλάβει σε ποιο κόμμα οικειοθελώς και με πλήρη συνείδηση γίναμε μέλη. Να πω πως όλα τα άρθρα του Καταστατικού έχουν τη δική τους ξεχωριστή βαρύτητα, όπως το άρθρο 4 που έλειπε από το Καταστατικό μας, για να μην επαναληφθούν λάθη τύπου 1958.

Τελειώνω με απόσπασμα από το ποίημα του Μπρεχτ «καντάτα στην επέτειο θανάτου του Λένιν»

«Οι αδύνατοι δεν αγωνίζονται. Οι δυνατότεροι αγωνίζονται ίσως μια ώρα παραπάνω. Αυτοί που δυνατότεροι ακόμα είναι, αγωνίζονται χρόνια πολλά. Αλλά οι δυνατότεροι από όλους αγωνίζονται όλη τη ζωή τους. Αυτοί είναι απαραίτητοι». Πιστεύω σύντροφοι καταλάβαμε ποιους φωτογραφίζει ο Μπρεχτ.


Χαράλαμπος Προυσανίδης
ΚΟΒ Σκύδρας - Πέλλας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ