Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΜΜΑΤΑ
Πιο αντιδραστική η λειτουργία και ο ρόλος τους

Τη σχετική έκθεση παρουσίασε χτες στην ελληνική Βουλή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου

Σε πορεία ενίσχυσης των αντιδραστικών χαρακτηριστικών των «ευρωκομμάτων» και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος σε κάθε κράτος - μέλος, κινείται η ΕΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικής έκθεσης που εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, με τον τίτλο «Για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών λαϊκών κομμάτων». Η ευρωβουλευτής παρουσίασε χτες τα βασικά σημεία της έκθεσης σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της ελληνικής Βουλής.

Η έκθεση, που διαμορφώθηκε με τη συμφωνία των πολιτικών ομάδων του ευρωμονόδρομου, απηχεί τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της αστικής τάξης σε σχέση με τα ευρωκόμματα, αλλά και την ανησυχία των αστών πολιτικών για το κύρος των ευρωκομμάτων και την περιορισμένη επιρροή τους στους εργαζόμενους στην ΕΕ, ιδιαίτερα στη νεολαία. Σε σχετική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης στις Βρυξέλλες, υπήρξε γενική συμφωνία των ευρωκομμάτων. Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, συμφώνησε με αυτήν και ο πρόεδρος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς», στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τον προηγούμενο κανονισμό, η νέα πρόταση τον κάνει πολύ πιο αντιδραστικό, αφού επιβάλλει ολοκληρωτική εξάρτηση των κομμάτων αυτών από την ΕΕ, με όχημα τη χρηματοδότησή τους. Οπως τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, δημιουργείται ένα ενιαίο και μοναδικό νομικό καθεστώς για τα ευρωκόμματα, αφού «ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα» είναι μόνο εκείνα που αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γράφονται σε ειδικό Μητρώο.

Ετσι, εκτός από τις προϋποθέσεις που ίσχυαν, όπως «να σέβεται με το πρόγραμμά του και με τη δράση του τις αρχές της ΕΕ», προστίθεται τώρα και ο όρος το ευρωκόμμα να υποβάλλει προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμά του και το καταστατικό του, για να ελέγχεται εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας του είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ.

Ζητάνε τις λίστες με τα μέλη

Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο της πρότασης ορίζονται συγκεκριμένα και οι κανόνες που πρέπει να περιέχουν τα καταστατικά λειτουργίας των ευρωκομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευρωκόμματα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, ακόμα και την πλήρη λίστα των μελών τους (κομμάτων και φυσικών προσώπων) και τα ονόματα όλων όσων έχουν προσφέρει οικονομική εισφορά πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο. Για να χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, πρέπει να εκλέγουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή.

Συνεπώς τα λεγόμενα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είναι σε απόλυτο βαθμό εξάρτημα της ΕΕ και η αναγνώρισή τους εξαρτάται από την αποδοχή του προγράμματος και του καταστατικού τους από την ΕΕ. Με το ενιαίο νομικό καθεστώς και την οργανωτική σύγκλιση, η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει ομοιογενή δομή, τρόπο λειτουργίας και δράσης των ευρωκομμάτων, αστικών και οπορτουνιστικών, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα την αστική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις στα ευρωκόμματα από το Ευρωκοινοβούλιο εάν αυτά δε συμμορφώνονται με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Επιχειρείται, τόνισε η Δ. Μανωλάκου, μια ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα κάθε χώρας, αφού η ΕΕ λέει τι κόμματα θέλει και «τι κουστούμι θα φοράει» σε μια προσπάθεια να εξοντώσει όποιον διαφωνεί, ασκώντας ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία στα μαρξιστικά - λενινιστικά κομμουνιστικά κόμματα που αντιπαλεύουν σταθερά την βάρβαρη πολιτική της ΕΕ. Υπενθύμισε, τέλος, ότι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο οποίο μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις προωθούμενες αλλαγές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λαγός» αντιδραστικών αλλαγών στον νόμο για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών(2022-05-06 00:00:00.0)
Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ(2014-07-03 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα της ΕΕ(2014-03-30 00:00:00.0)
Ενίσχυση του αντιδραστικού χαρακτήρα των ευρωκομμάτων(2012-09-30 00:00:00.0)
Θωρακίζεται το πολιτικό σύστημα του κεφαλαίου(2011-03-16 00:00:00.0)
Για να επιβάλλουν «διά πυρός και σιδήρου» την πολιτική του κεφαλαίου(2003-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ