Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Ξεκινάνε την Τρίτη οι καταθέσεις μαρτύρων

Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δοθούν στα μέλη της τόσο το αρχικό CD, όσο και το στικ που αντιγράφηκαν τα αρχεία

Στους πρώτους μάρτυρες που θα καλέσει, κατέληξε χτες η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Την ερχόμενη Τρίτη, το απόγευμα έχουν κληθεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Η. Σφακιανάκης, ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Χ. Μπίκας (είχε τις πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη της λίστας) και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Χ. Χαλαστάνης που παρέλαβε το CD με τη λίστα από τις γαλλικές αρχές. Την Τετάρτη, θα καταθέσουν οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που πήγαν στο Παρίσι και παρέλαβαν το CD, ο πρώην πρέσβης στο Παρίσι Γ. Κλης και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου, Η. Πλασκοβίτης.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ζήτησε να κληθούν στην προανακριτική οι εξής μάρτυρες: Ολοι οι συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα η Χ. Χατζή, διευθύντρια του Γραφείου του πρώην υπουργού, ο Γ. Αγγελόπουλος, που ανέλαβε να επεξεργαστεί τη Λίστα Λαγκάρντ για να εξάγει τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, ο Ν. Χρηστίδης, υπάλληλος στο πρωτόκολλο του Υπ. Οικονομικών, ο Α. Ζάβρας, γνώστης Η/Υ και πληροφορικής που κατοικεί στη Γερμανία.

Επίσης, όσοι μετείχαν στη σύσκεψη της 24/1/2011 στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου για την αξιοποίηση της Λίστας. Αυτοί ήταν (εκτός από την Χ. Χατζή) ο Γ. Καπελέρης, πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ, ο Η. Πλασκοβίτης, γγ υπ. Οικονομικών, ο Α. Μπάνος, νομικός Σύμβουλος του Υπ. Οικονομικών, ο Χ. Αθανασίου Προϊστάμενος Α' Τμήματος Διεύθυνσης Ελέγχου του ΣΔΟΕ, η Σ. Ρίτσου, ειδική Σύμβουλος του γγ του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμα, οι κατά καιρούς επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, Ι. Διώτης και Σ. Στασινόπουλος, οι αναφερόμενοι στη Λίστα Λαγκάρντ συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Ρωσώνης, Σ. Σικιαρίδης και Ε. Παπακωνσταντίνου, η συνεργάτιδα του Ι. Διώτη (δικηγόρος Γ. Μανέ) που αντέγραψε το στικ, ο Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, τα μέλη της ομάδας του Υπ. Οικονομικών που παρέλαβαν τη λίστα Λαγκάρντ το Δεκέμβρη του 2012 από τις γαλλικές αρχές και η Σ. Ρίτσου, συνεργάτης Γ. Παπακωνσταντίνου.

Χτες, η επιτροπή με πλειοψηφία 7-6 αποφάσισε να ζητήσει να δοθούν στα μέλη της τόσο το αρχικό CD, όσο και το στικάκι στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία. Διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον ισχυρισμό ότι πρέπει πρώτα να γνωματεύσει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Με το αίτημα συντάχθηκε ο Χ. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ και έτσι υπερίσχυσε η θέση να δοθεί το υλικό.

Κατά τη χτεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής έθεσε το θέμα της συμμετοχής στην προανακριτική του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρη. Οπως είπε, ο εν λόγω βουλευτής είναι κατηγορούμενος για υποθέσεις και είναι τυπικά υπόδικος, αφού έχει αρθεί η ασυλία του με απόφαση της Βουλής. Πρότεινε η Χρυσή Αυγή να τον αντικαταστήσει με άλλο βουλευτή, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης απάντησε ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά η εισαγγελέας(2015-03-18 00:00:00.0)
Μαλλιά - κουβάρια για να κρυφτεί η ουσία(2013-04-05 00:00:00.0)
Κανείς δεν είδε και δεν άκουσε για το αρχικό CD(2013-02-22 00:00:00.0)
Ξεκινάνε σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων(2013-01-29 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε η προανακριτική Επιτροπή(2013-01-22 00:00:00.0)
Στο ΣΔΟΕ η λίστα με τα εμβάσματα στο εξωτερικό(2012-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ