Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δηλώσεις που δείχνουν διεργασίες στο παρασκήνιο

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε στο Νταβός ότι πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα εξόδου ενός κράτους από το ευρώ

Δείγμα των διεργασιών που εξελίσσονται στο παρασκήνιο, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και των σεναρίων για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, είναι η δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μ. Ρούτε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε κάποια χώρα, αν θέλει, να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Πιστεύω ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, όμως, δεν μπορείς να προβλέψεις εάν κάποια χώρα θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Νομίζω ότι θα πρέπει να δίνεται αυτή η δυνατότητα», είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ μίλησε στο Νταβός για τους κινδύνους που ενέχει για το κεφάλαιο η χαλάρωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη και πως η Ενωση πρέπει να διασφαλίσει ότι αξιοποιεί πλήρως την κρίση για να εκσυγχρονιστεί και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. «Το συμπέρασμά μου είναι πως αν η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση σήμερα, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις σήμερα για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα αύριο», είπε η Α. Μέρκελ.

Στη Βρετανία, το 40% όσων συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης, δηλώνει ότι επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ. Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση, που είχε γίνει στις 17 και 18 Γενάρη, το 40% των 2.000 ερωτηθέντων ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έναντι ενός 34% που επιθυμούσαν την έξοδο.

Στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλή, δήλωσε χτες στο κρατικό ραδιόφωνο για το κατά πόσο έχει περιληφθεί ρήτρα στο μνημόνιο σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, ότι «πράγματι έχει περιληφθεί μία πρόταση σύμφωνα με την οποία στο μνημόνιο θα γίνεται αναφορά για το ξέπλυμα χρήματος και την υλοποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών». «Εμείς έχουμε νομοθετήσει επί του θέματος και πρέπει να αποδείξουμε και να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι η Κύπρος όχι μόνο έχει νομοθετήσει αλλά και υλοποιεί όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία», είπε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας τις διάφορες δηλώσει Ρώσων αξιωματούχων, φήμες και πληροφορίες για το ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε χρονική επέκταση εξόφλησης αυτού του δανείου για πέντε χρόνια, μέχρι το 2021. Διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε διαγραφή του ρωσικού δανείου και ανέφερε ότι δεν ζητήθηκε μέχρι σήμερα εμπλοκή της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση που επίκειται με την τρόικα, εκφράζοντας την άποψη ότι δε βλέπει στο παρόν στάδιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ