Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συστείνεται σαν παράγοντας «σταθερότητας και συνεργασίας»

Με στελέχη του ΔΝΤ συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ομολογία ότι τα πήγαινε - έλα στο εξωτερικό και οι επαφές με αξιωματούχους κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αποσκοπούν στο να αποκτήσει η πρόταση για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης ερείσματα και ο ίδιος συμμάχους για την προώθησή της, έκανε ο Αλ. Τσίπρας απ' την Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντηση με υφυπουργούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις του, η στήριξη που θα του παράσχουν θα είναι με το αζημίωτο, αφού θα ευνοηθούν μαζί με την ελληνική αστική τάξη και τα μονοπώλια κρατών όπως οι ΗΠΑ.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο προκειμένου, αφ' ενός μεν, να εξηγήσει πως το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται επί τρία χρόνια στην Ελλάδα είναι αδιέξοδο, αφ' ετέρου δε, να διεκδικήσει συμμαχίες διότι το αδιέξοδο του προγράμματος απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία (...) Υπάρχει κοινός τόπος και συμφέρον στην άρνηση της λιτότητας που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία (...) Η συνεχιζόμενη κουβέντα για την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ μας καθιστά αναξιόπιστους ως προς την προσέλκυση επενδύσεων».

Συμπλήρωσε πως εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο «σταθερότητας», αλλά και «συνεργασίας», έννοιες που στον καπιταλισμό είναι συνυφασμένες με την εξυπηρέτηση σχεδιασμών απολύτως εχθρικών προς τους λαούς, αφού συνδέονται άμεσα με τους ανταγωνισμούς και τις κολεγιές ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οχι τυχαία, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως για το κόμμα του «το δικαίωμα της Ελλάδας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη» είναι αναφαίρετο και πως «πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των ΗΠΑ», μονοπώλια των οποίων εποφθαλμιούν και κοντράρονται με αυτά άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον ορυκτό πλούτο και τις πηγές ενέργειας της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι «πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική και πως είναι αναγκαία η «αμοιβαία συνεργασία», οι οποίοι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «έμειναν ικανοποιημένοι» απ' τα όσα άκουσαν απ' τον πρόεδρό του.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση θα τους προκάλεσε και η θέση του Αλ. Τσίπρα ότι «η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών θα πρέπει να μετατρέπεται σε πολιτική δύναμη». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξορκίζει την ταξική πάλη, η «πολιτική δύναμη» ταυτίζεται με την εκτόνωση του λαού στην εναλλαγή κυβερνήσεων και μείγματος διαχείρισης με κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε τη χαρά του για τη δυνατότητα που του δόθηκε να καταθέσει αυτοπροσώπως διαπιστευτήρια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, προτρέποντας τους συνομιλητές να μη δίνουν βάση στις «διαμεσολαβήσεις οι οποίες καμιά φορά είναι και κακόβουλες».

Χαριεντισμοί με το ΔΝΤ

Σε πλήρη εξωραϊσμό της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής σύμφωνα με την οποία πορεύονται όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης, και οδηγεί στην ανέχεια τους λαούς, προχώρησε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, παρουσία του επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, με ευαρέσκεια διαπίστωσε πως και το ΔΝΤ «κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει χωρίς γενναίο κούρεμα», ότι «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα 13ου και 14ου» και επικαλούμενος τις δηλώσεις Μπλανσάρντ (οικονομολόγου του ΔΝΤ) για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή ύφεσης, ισχυρίστηκε: «Διαπιστώνουμε ότι ένα τεχνοκρατικό λαθάκι έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Τέλος, αποδεικνύοντας ότι όσο πιο πολύ οι ιμπεριαλιστές πιέζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει μέχρι τελείας τις προθέσεις του, τόσο αυτός σπεύδει να ανταποκριθεί, δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε υπόψη της ηγεσίας του ΔΝΤ τις ενστάσεις μας για το γεγονός ότι στην τελευταία τους έκθεση υπεισέρχονται στην ελληνική πολιτική σκηνή με ένα ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο. Η δημοκρατία δε θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία μπορεί να δώσει διέξοδο. Και μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα πρέπει να δώσει θετική διέξοδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ