Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
«Υπόθεση μαζικής πάλης η υγεία των μαθητών»

«Παιδιά άνεργων - ανασφάλιστων δεν δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη. Γονείς δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο ή τους σχολικούς αγώνες, αφού πρέπει για μια σειρά ιατρικές ειδικότητες να απευθυνθούν σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, μέσα στο σχολείο, κρίνεται η διασφάλιση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής σε συνθήκες που δεν δίνονται χρήματα ούτε για καθαριστικά και όπου Σύλλογοι Γονέων αναγκάζονται να αγοράζουν από την τσέπη τους ή να προσλαμβάνουν καθαρίστριες». Με τα παραπάνω λόγια η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης περιγράφει την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα σχολεία σε ό,τι αφορά θέματα υγείας των μαθητών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα όπου μαθητές αναγκάζονται για οικονομικούς λόγους να διακινδυνεύουν στην ουσία με τη ζωή τους».

Αναδεικνύοντας το θέμα της υγείας των μαθητών, η ΕΛΜΕ ζητά συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των θέσεών της για τη σχολική υγεία ζητά: Να καλυφθεί το σύνολο των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και με διασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης όλων των σχολείων, να γίνει προγραμματισμός ώστε να εξασφαλιστούν οι ιατρικές εξετάσεις και τα πιστοποιητικά υγείας για όλα τα παιδιά. Να διοριστούν άμεσα δύο σχολίατροι για την κάλυψη των σχολικών μονάδων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Να ληφθεί μέριμνα ώστε η περίθαλψη και των μαθητών να καλύπτεται μέσω της πλήρους και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των ιδρυμάτων Πρόνοιας.

Επίσης ζητά κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής. Ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη ή και τον περιορισμό αυτών των κινδύνων. Εγκαιρη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση της υγείας τους, εξειδικευμένη με βάση τους συγκεκριμένους κάθε φορά παράγοντες κινδύνου. Ασκηση ελέγχου από μέρους του κράτους για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά τα σχολεία (τρόφιμα κυλικείων, υγιεινή στις τουαλέτες κ.ο.κ.). Κανένα σχολείο χωρίς μόνιμη καθαρίστρια πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων(2021-08-27 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η μέριμνα για την ασφάλεια στα Ειδικά Σχολεία(2021-03-10 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Παιδείας(2021-01-12 00:00:00.0)
Η υγεία συνδέεται με κοινωνικούς παράγοντες(2010-05-20 00:00:00.0)
Λαϊκό δικαίωμα η σωστή και υγιής ανάπτυξη των παιδιών(2009-08-02 00:00:00.0)
Παρατείνονται οι κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών(2000-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ