Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εποικοδομητικές προτάσεις» και «σκιώδης» κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις «αντιφάσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει διαρκώς ο αστικός Τύπος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αν και έχει πολιτική που υπηρετεί το αστικό πολιτικό σύστημα και τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, προσπαθεί να το «παίξει» λαϊκή αντιπολίτευση, αφού έτσι μπορεί να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις, ενώ συντηρεί τις διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης, που βολεύουν διαφορετικά τμήματα των αστών αλλά και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής», που επικρίνοντας την «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τον καλεί να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει. Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τώρα επιδιώκει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και στην Ελλάδα. Μόνο που η συμφωνία αυτή αφορά κυρίως τη στήριξη των τραπεζών, για την οποία επίσης κατηγορούνταν συνεχώς οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου με κάθε ευκαιρία. Και εν προκειμένω αποκρύπτει ότι αν εφαρμοζόταν στις ελληνικές τράπεζες η απόφαση που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής, αυτές θα βρίσκονταν υπό αμιγώς ευρωπαϊκή διοίκηση». Και το άρθρο καταλήγει: «Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει τι θέλει με βάση τα πραγματικά δεδομένα». Η αλήθεια είναι ότι είναι εύκολη η «δουλειά» του αστικού Τύπου, αφού διακηρυγμένος στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ασκήσει «υπεύθυνη» αντιπολίτευση, δηλαδή σκληρή φραστική κριτική και εποικοδομητικές προτάσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική, κινούμενος σταθερά εντός των τειχών του αστικού πολιτικού συστήματος - συγκρότησε ήδη «σκιώδη κυβέρνηση» μιμούμενος την πρακτική των αστικών κομμάτων - και της στρατηγικής του ευρωμονόδρομου. Τίποτα πάντως δεν συνηγορεί ότι θα απογοητεύσει την πλουτοκρατία που θέλει εδώ και τώρα δείγματα γραφής «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», δηλαδή αντιπολίτευση ως ο άλλος πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στην αναμονή ο λαός...

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη την πατρότητα της ...ρηξικέλευθης ιδέας για «υπεύθυνη αντιπολίτευση», αφού πρώτος αυτός την έριξε στην αρένα πριν τις εκλογές του 2009! Τότε δηλαδή που ο κόσμος είχε τούμπανο ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - αφού διαφαινόταν η επικράτησή του - θα έφερνε τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά στο λαό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ καμάρωνε για τον έλεγχο που θα ασκούσε και τα μπόσικα που θα κρατούσε στη βουλή ώστε να μην παρεκκλίνει το ΠΑΣΟΚ απ' τις θετικές του δεσμεύσεις. Λόγια όλα του Παπαδημούλη.

Σήμερα ο εμπνευστής του ...νέου τύπου αντιπολίτευσης δηλώνει (χτες στο «Ράδιο 9»): «Το είδος της αντιπολίτευσής μας θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: ο πρώτος είναι το έργο της κυβέρνησης. Είτε η κυβέρνηση τα πάει καλά, είτε τα κάνει "μούσκεμα", αυτό θα επηρεάσει την αντιπολιτευτική μας γραμμή. Ο δεύτερος είναι ο τρόπος με τον οποίο η τρικομματική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει θεσμικά και πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση (...) Αν σεβαστούν το θεσμικό και πολιτικό ρόλο της (...) εμείς θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».

... με «υπεύθυνη αντιπολίτευση»

Δεν υπερασπίζεται το «βλέποντας και κάνοντας». Εδώ ανοιχτά λέει στο λαό να είναι σε ετοιμότητα να συνταχτεί με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά! Ως τότε ας περιμένει. Απροκάλυπτα δηλαδή ζητάει για λογαριασμό της κυβέρνησης πίστωση χρόνου, περίοδο χάριτος. Οταν είναι παραπάνω από φανερό ότι όχι μόνο δεν περισσεύει λεπτό στο λαό για να το σπαταλήσει σε αναμονή, αλλά πρέπει να «τρέξει» την οργάνωσή του και την πάλη του για να προλάβει αυτά που έρχονται, που έχουν επίσης φανεί ότι θα είναι κόλαφος. Ο Δ. Παπαδημούλης επί το έργον της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» μάλιστα εξωραΐζει και το ρόλο της κυβέρνησης. Η πολιτική που θα ασκήσει, αν είναι αντιλαϊκή - ισχυρίζεται εμμέσως πλην σαφώς - θα οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση τα έκανε μούσκεμα! Δε θα την εφαρμόσει δηλαδή συνειδητά, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής στρατηγικής για διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, αλλά ασυνείδητα, από ανικανότητα! Πράγματι δρουν ως ο άλλος πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος.

Πουλάνε παραμύθια

Οπως και πριν και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διπλής εκλογικής μάχης καλλιεργήθηκαν από τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου αυταπάτες περί «ανέμου αλλαγής στην ΕΕ με τη νίκη Ολάντ στη Γαλλία» έτσι και τώρα, μετά το νέο προσωρινό συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιούνη, συνεχίζεται η προσπάθεια να ξαναπαραμυθιαστεί ο λαός. Προπαγάνδισαν ότι «κάτι θα αλλάξει για τους λαούς» επειδή οι τραπεζίτες Ισπανίας και Ιταλίας θα δανείζονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι απερίγραπτη η πρεμούρα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εκθειάσουν τους «φοβερούς διαπραγματευτές» Ολάντ, Ραχόι και Μόντι, της «συμμαχίας του Νότου» και των δήθεν «κατακτήσεων» για τους λαούς...

Τι είναι όλα αυτά; Αέρας κοπανιστός, που κοιμίζει τους εργαζόμενους στη λογική ότι από τους συμβιβασμούς των εκπροσώπων των μονοπωλίων και των ίδιων των μονοπωλιακών ομίλων μεταξύ τους δήθεν μπορούν να προσδοκούν κάποια οφέλη οι εργαζόμενοι και οι λαοί. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), σε κάθε χώρα της ΕΕ και του καπιταλιστικού κόσμου που βυθίζεται βαθύτερα στην κρίση. Και στις τρεις χώρες, χωρίς να υπάρχουν τυπικά μνημόνια, κλιμακώνεται η επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα ως διέξοδος του κεφαλαίου για να περιορίσει τις ζημιές από την κρίση. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ προχωρά η λεγόμενη στρατηγική «Ευρώπη 2020» συνέχεια της στρατηγικής της Λισαβόνας, για να γίνει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο πιο ανταγωνιστικό απέναντι σε άλλες δυνάμεις, ΗΠΑ και κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία κλπ., όπου οι μισθοί και τα δικαιώματα είναι στο ναδίρ.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι της Ισπανίας, η κεντροαριστερή κυβέρνηση Ολάντ της Γαλλίας και η κεντροαριστεροδέξια κυβέρνηση «τεχνοκρατών» Μόντι στην Ιταλία είναι όλοι τους διαχειριστές του συστήματος, δουλεύουν για το κεφάλαιο. Γι' αυτό και τα μέτρα που παίρνουν είναι μέτρα φιλομονοπωλιακά και τσακίζουν κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων. Περιλαμβάνουν περικοπές μισθών, παροχών, απελευθέρωση απολύσεων (πρόσφατοι νόμοι σε Ισπανία και Ιταλία), αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις στις μεταφορές (Ισπανία), ενώ διευρύνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή η μισοδουλειά - μισοζωή, οι ατομικές συμβάσεις. Ακόμη και στην ...κραταιά Γερμανία 7 εκατομμύρια άνθρωποι των «μίνι τζομπς» αναγκάζονται να ζουν με 400 ευρώ το μήνα.

Αρα πρόκειται στην κυριολεξία για κοροϊδία του λαού η θεωρία περί «καλύτερης διαχείρισης» από κάποιες ηγεσίες στην ΕΕ, που μπορεί να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα, όπως πλασάρεται με παραλλαγές από τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και τις αυταπάτες που μοιράζει αφειδώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες μόνο με αποφασιστική οργάνωση της πάλης του μέσα από τα συνδικάτα, το ταξικό εργατικό κίνημα και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις που αντιπαλεύουν το συμβιβασμό και την υποταγή στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Θα μπορεί να αποσπά και μέτρα ανακούφισης από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει (από το φάρμακο και το επίδομα για τους ανέργους μέχρι την απαλλαγή από τη φοροληστεία) μόνο σε πορεία σύγκρουσης με τα μονοπώλια, τους μηχανισμούς και τις ενώσεις τους, ΕΕ και ΝΑΤΟ, μόνο σε πορεία ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων για την ανατροπή της.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ο - γνωστός και μη εξαιρετέος - Β. Σόιμπλε, «ο καθένας πρέπει να λύσει τα προβλήματά του». Εννοώντας ότι η Γερμανία περιορίζει το χρέος και το έλλειμμά της και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι.

Ελα όμως που ακόμη και το γερμανικό χρέος περιορίζεται με μισθούς των 400 ευρώ, με λιτότητα, περικοπές κρατικών παροχών και γενικώς σε βάρος των Γερμανών εργαζόμενων.

Κι όταν αυτή η λογική δημιουργεί περισσότερους φτωχούς ακόμη και στη Γερμανία, που έχει τέλος πάντων και τεράστιες ακόμη εξαγωγικές δυνατότητες - για πολλούς και διάφορους λόγους - φανταστείτε τι θα κάνει αλλού.

Στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο και φυσικά στην Ελλάδα. Μιλάμε για καταστάσεις πραγματικής εξαθλίωσης.

Στο μόνο πράγμα που έχει δίκιο ο Β. Σόιμπλε είναι στο ότι ο καθένας «πρέπει να λύσει τα προβλήματά του». Και στην περίπτωση των εργαζομένων το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές μεταφοράς της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες τους.

Και η μόνη λύση αυτού του προβλήματος είναι η ανατροπή των πολιτικών αυτών και η ανάληψη της εξουσίας απ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Τότε πραγματικά θα ... μπορεί να «λύσει ο καθένας τα προβλήματά του».

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ πειστικοί ήταν εκεί στο υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε συνάντηση του νέου υπουργού Γ. Βρούτση με τον Χ. Ράιχενμπαχ. Συζητήσανε, λέει, κάτι ...τεχνικά θέματα σε σχέση με τη μηχανοργάνωση των Ταμείων.

Αν αναλογιστούμε ότι στόχος αμφότερων είναι η περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους μάλλον απίθανο να είχαν τόσο ...περιορισμένο αντικείμενο. Ιδίως όταν δεξιά και αριστερά «σκάνε» δημοσιεύματα για νέες μειώσεις στους μισθούς.

Ομως σύντομα όλοι θα μάθουμε περισσότερα γι' αυτή την ιστορία...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θέλουν να είναι χρήσιμοι «κοινωνικοί εταίροι»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να αποδείξει τη χρησιμότητα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ως «κοινωνικού εταίρου» στη νομιμοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων επιδιώκει ο Γ. Παναγόπουλος, που σπεύδει να δηλώσει έτοιμος για νέους «κοινωνικούς διαλόγους» και υπογραφή νέων «κοινωνικών συμφωνιών», όπως άλλωστε το έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν. «Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει ο κοινωνικός διάλογος, κοινωνικές συμφωνίες και τα αποτελέσματά τους, δεν υπάρχει σεβασμός. Εμείς είμαστε έτοιμοι μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχοντας κατακτήσει και εμείς εμπειρία από το τι έχει συμβεί να συνάψουμε μια συμφωνία αλλά κανένας μέχρι στιγμής δεν μας διαβεβαιώνει ότι θα γίνει σεβαστή μια οποιαδήποτε συμφωνία», δήλωσε χτες (στον ΣΚΑΪ) ο Γ. Παναγόπουλος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η μοναδική έγνοια του είναι πως η κυβέρνηση και η εργοδοσία προτιμούν να «λύνουν» μονομερώς τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και δε δίνουν στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το ρόλο του «κοινωνικού εταίρου» που επιθυμεί διακαώς. Ομως, ο ίδιος ομολογεί ότι οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ δεν έχουν καμία διάθεση να αντιταχθούν στη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή της σφαγής των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο «νέο κλίμα» και τις «νέες ισορροπίες» που διαμορφώνονται, όπως λένε, στην ΕΕ, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν στο εργατικό κίνημα. Αποκαλυπτική η ανάλυση του προέδρου της ΓΣΕΕ: «Ο φόβος μου είναι ότι στον αρχικό σχεδιασμό κάποιων πολιτικών που είναι κυρίαρχες στους κόλπους της Ευρώπης ήταν ο ευρωπαϊκός νότος να μετατραπεί σε μια μεγάλη ζώνη "ελεύθερων συναλλαγών και ελεύθερων επενδύσεων". Αυτό νομίζω δεν μπορεί να συμβεί. Τώρα που υπάρχει αυτή η σχετική ισορροπία πολιτικών δυνάμεων νομίζω πως θα βρεθεί μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη στον τομέα των επενδύσεων»... Τα σχόλια περιττεύουν...

Οι τιμές του ηλεκτρικού

Κάποιοι στη συγκυβέρνηση - προφανώς όλοι τους - νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, όπως έκαναν τόσα χρόνια. Κάνουν μεγάλο λάθος.

Παρ' όλα αυτά επιμένουν. Οπως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου, που στο περιθώριο του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή» και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται «μελέτη και πρόταση της ΔΕΗ». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν είναι η μόνη λύση.

Σε ποιους τα λένε αυτά; Μόλις πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός δήλωνε ότι υπάρχει ζήτημα αύξησης του κόστους για τη ΔΕΗ, αλλά δεν προτίθεται να προτείνει αυξήσεις. Απλώς θα ...μεταφέρει τα δεδομένα στις αρμόδιες αρχές.

Εξι και κάτι μήνες μετά την τελευταία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων ΥΚΩ, Μεταφοράς, Διανομής κ.λπ., μπαίνει ζήτημα ανατιμήσεων, ενώ όλο και περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και στελέχη της ΔΕΗ να δηλώνουν ότι η επιχείρηση επιβαρύνεται με 250 εκατ. ευρώ ετησίως από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φυσικού αερίου και με άλλα 250 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις πριμοδότησης των εισπράξεων των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Την ίδια ώρα που γίνονται αυτές οι δηλώσεις, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζεται, για λογαριασμό της κυβέρνησης, το σχέδιο μετάβασης στα «απελευθερωμένα» οικιακά τιμολόγια, τα οποία μάλιστα θα συνδέονται και με τις χονδρεμπορικές τιμές. Σε λίγους μήνες, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι όργανο βασανισμού των λαϊκών νοικοκυριών και οι κυβερνώντες σκέφτονται να μεταφέρουν από αυτόν κάποιες χρεώσεις υπέρ τρίτων, για να μη φανεί στον κόσμο το χαράτσωμα!!!

Αυτοί είναι οι διαβόητοι «επαναδιαπραγματευτές» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ...

Αυταπάτες με ... ζάχαρη

Να μην ξεπουληθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζητάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δε λέει τίποτα για το ότι πρέπει να πάψει να εφαρμόζεται η ολέθρια πολιτική της ΚΑΠ, που έχει οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης σε δραματική συρρίκνωση. Ο Αλ. Τσίπρας, για καθαρά λόγους δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων, με αφορμή την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου έναντι πινακίου φακής. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι το τίμημα που θα ξεπουληθεί η ΕΒΖ. Το πρόβλημα είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική σε όφελος των μονοπωλίων. Γιατί η πολιτική αυτή έκλεισε τα εργοστάσια ζάχαρης και αν στο παρελθόν κάναμε εξαγωγές, τώρα εισάγουμε πάνω από το 50% των αναγκών μας, γιατί έτσι αποφάσισε η ΚΑΠ της ΕΕ με την αναθεώρηση του Κανονισμού Ζάχαρης.

Το ίδιο γίνεται και με το αγελαδινό γάλα. Επιβάλλει ποσόστωση 800.000 τόνους, όταν ο λαός χρειάζεται 1.500.000 τόνους. Παράγουμε μια σειρά καλά και ποιοτικά προϊόντα και δεν μας έλειψαν ούτε τα πιστοποιημένα, ούτε τα σήματα ποιότητας. Ομως παραμένουν απούλητα, γιατί η ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ, που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει τις αθρόες εισαγωγές φτηνότερων ίδιων προϊόντων. Δηλαδή, αν και παράγουμε καλά σε πληθώρα (πατάτες, λάδι, κρασί, πορτοκάλια, κηπευτικά κ.ά.) σαπίζουν στο χωράφι. Γιατί για τους εμποροβιομήχανους οι εισαγωγές αποφέρουν υψηλότερα κέρδη. Αυτή την ολέθρια πολιτική υποστηρίζει και προωθεί η ΕΕ του κεφαλαίου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που συνεχίζει να κάνει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες, ότι η ΕΕ του κεφαλαίου μπορεί να πιεστεί και να γίνει φιλολαϊκή και να είναι υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή

Μόνο μπροστά στους νεκρούς μας γονατίζουμε. Περήφανα. Μόνο στα μεγάλα τους τα κατορθώματα υποκλινόμαστε. Ομως οι εκδηλώσεις του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ - οι οποίες ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή - δεν περιορίζονται μόνο σε όρκο τιμής στους μαχητές του ΔΣΕ. Η επιλογή να γίνει για τέταρτη φορά το Διήμερο της Οργάνωσης στο Νεστόριο της Καστοριάς δεν είναι τυχαία. Είναι το πείσμα που πρέπει να ορθοποδήσει σε καιρούς ηττοπάθειας και απαισιοδοξίας. Ετσι κι αλλιώς η δικαίωση του αγώνα του ΔΣΕ δεν έχει έρθει ακόμα. Ομως τα μηνύματά του δε χάθηκαν. Υπήρξαν κινητήρια δύναμη στα κατοπινά χρόνια, σε διαφόρων ειδών μάχες κι αναμετρήσεις. «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» είναι το σύνθημα του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Και τότε και τώρα το ερώτημα παραμένει επίκαιρο: Υποταγή ή Αντίσταση; Συναίνεση ή Ρήξη; Καπιταλισμός ή Σοσιαλισμός; Βαρβαρότητα ή Εξέλιξη;

Η γνωριμία με την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα είναι βήμα μπρος στη συνείδηση κάθε νέου ανθρώπου, πηγή έμπνευσης και άντλησης διαχρονικών διδαγμάτων, μελέτης των νομοτελειών της ταξικής πάλης. Πάνω απ' όλα είναι δυνατό οπλοστάσιο, πολύτιμη πείρα για τις απότομες στροφές του κινήματος, τις ενδεχόμενες στασιμότητες και κατηφόρες, τα πρωτοφανέρωτα φουντώματα που έτσι κι αλλιώς θα 'ρθουν. Είναι γνώση που δεν πρόκειται να διδαχθεί σε τάξεις και αμφιθέατρα του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος, γιατί μια τέτοια γνώση είναι πραγματικά επικίνδυνη, απασφαλίζει βραδυφλεγείς ανατροπές και δικλίδες ασφαλείας του συστήματος. Τέτοιου είδους γνώση είναι επικίνδυνη για την ύπαρξή του. Το επόμενο διάστημα οι κομμουνιστές θα βρεθούν μπροστά σε πολλά, δύσκολα κι ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα.

Το Νεστόριο για τις επόμενες μέρες θα γίνει τόπος συνάντησης νέων και ανταλλαγής εμπειρίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Νέοι που αρνούνται να ζήσουν στον κόσμο του καταναγκασμού, του εφικτού και του ελάχιστου. Της βαρβαρότητας. Αρνούνται να βολευτούν και να ζουν με μια ζορισμένη οικογένεια λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το τρομερό όριο της φτώχειας που καθορίζει τις σχέσεις, ανάγκες και ζωή, πάντα με σχέσεις παραγωγής να τους κομματιάζουν. Εξω από αυτόν τον κύκλο υπάρχει ουρανός και γη, έξω από τη μιζέρια υπάρχει ασύλληπτη ομορφιά, το μεγαλείο της φύσης όπου όταν συναντήθηκε με το μεγαλείο του ανθρώπου, ο τροχός της Ιστορίας κινήθηκε μπροστά. Ακόμη κι όταν ο κομμουνιστής, ο μαχητής του ΔΣΕ, υποχρεώθηκε να παλέψει κάτω από απαράδεκτα άνισους όρους. Ακόμη κι όταν οι κάπηλοι και οι παραχαράκτες της Ιστορίας διαχρονικά διαστρεβλώνουν τίτλους πατριωτικούς - διεθνιστικούς και όχι εθνικιστικοκοσμοπολίτικους του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που μόνο το ΚΚΕ έχει να παρουσιάσει. Αμέτρητες εκατόμβες στο βωμό του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το πέρασμα του ανθρώπου «από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας», μόνο το ΚΚΕ έχει προσφέρει, για να 'ναι ο λαός αφέντης στον τόπο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ