Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του ΙΚΑ

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΙΚΑ και οι κίνδυνοι που προκύπτουν για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, το πρόβλημα της έλλειψης πόρων οξύνεται και εξαιτίας της μείωσης των εσόδων του Ιδρύματος. Σαν αποτέλεσμα, το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1,403 δισ. ευρώ (βλέπε παρακάτω αναλυτικά στοιχεία), ποσό που πρέπει να καταβληθεί για να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις.

Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Το θέμα είναι γνωστό και οπωσδήποτε βεβαιώνεται κάθε μέρα - και με τις αποδείξεις που κομίζει η Ομοσπονδία - ότι το ΙΚΑ που καλύπτει σήμερα πάνω από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στις συντάξεις αν δε χρηματοδοτηθεί γενναία από το κράτος, αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα οι κρατήσεις των εργαζομένων να αποδίδουν καλές συντάξεις, σύγχρονες κι αν δεν υπάρχει εξασφάλιση για όλους τους συνταξιούχους από εδώ και μπρος.

Εμείς, με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων, δεν πρόκειται να σταθούμε σε όλα αυτά τα γενικά που θα πει η κυβέρνηση. Θα διεκδικήσουμε να απαντήσει ο πρωθυπουργός πώς θα στηριχθεί το ΙΚΑ και να δηλώσει ότι είναι εξασφαλισμένες - όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά όλα τα επόμενα χρόνια - οι συντάξεις. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι βεβαίως δεν πρέπει να περιμένουν ούτε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ο κίνδυνος είναι ορατός, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας μήνας που οι συνταξιούχοι δεν θα βρουν τις συντάξεις τους εκεί που πρέπει. Οπως επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε, θα τις πούμε μέσα στη Βουλή, αλλά χρειάζεται από τώρα παρέμβαση και των εργατοϋπαλληλικών σωματείων, βεβαίως και των συνταξιουχικών, αλλά γενικότερη παρέμβαση, διότι οι κίνδυνοι είναι και άμεσοι και ορατοί και βέβαιοι και επομένως καμία εφησύχαση, καμία επανάπαυση».

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της Νίκος Χατζόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το ΙΚΑ χρειάζεται 1,4 δισ. επιπλέον της κρατικής επιχορήγησης για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Και εδώ πρέπει να κάνουμε μία δήλωση. Δεν πρέπει να παίζουν με τους συνταξιούχους. Πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύ». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που περιμένουν στις ουρές, για να πάρουν φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ