Παρασκευή 11 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά «οικουμενική κυβέρνηση» με κόμματα του ευρωμονόδρομου

Με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, που πήρε χτες τη «διερευνητική εντολή»

Προγραμματικό πλαίσιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο σύνολο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, με χρονικό ορίζοντα τριετίας και στρατηγικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, με διατήρηση της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, κατέθεσε χτες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, μοιράζοντας ταυτόχρονα αυταπάτες στο λαό για «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου προς όφελός του.

Την πρόταση χαιρέτισε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Ευ. Βενιζέλος με τον Φ. Κουβέλη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Κ. Παπούλια.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, όπως την παρουσίασε ο Φ. Κουβέλης, προβλέπει τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με «συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014» και «διπλή αποστολή: Πρώτον να κρατήσει τη χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον να ξεκινήσει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο». Να εφαρμόσει, δηλαδή, απαρέγκλιτα τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει η δανειακή συμφωνία, στο όνομα τάχα της «υπέρβασής» της σε τρία χρόνια!

Για τη στελέχωση της οικουμενικής κυβέρνησης, ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για «φερέγγυα πρόσωπα» και ισχυρίστηκε ότι «θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση».

«Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», έσπευσε να δηλώσει ο Ευ. Βενιζέλος, φανερώνοντας την απόλυτη σύμπλευση των ευρωενωσιακών κομμάτων στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν ώθηση στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Ψάχνουν τα «συστατικά»

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο Φ. Κουβέλης αποτελούν προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωναν ότι η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου, για ακόμα μια φορά χτες, ότι «η υπέρβαση του μνημονίου σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ» που έθεσε σαν βάση για το σχηματισμό κυβέρνησης, έγινε για να αναδείξει την ταύτιση των απόψεων ανάμεσα στα δυο κόμματα. «Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ δείχνει ποιος είναι ο δρόμος. Συμφωνούμε με τον Φ. Κουβέλη και είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί κυβερνητική λύση», σημείωναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην παρουσίαση της πρότασής του, απέφυγε να κατονομάσει τα κόμματα που επιθυμεί να συμμετέχουν στην οικουμενική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια. Τόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΔΗΜΑΡ, τόνιζαν χτες ότι η κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μόνο αν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου σημείωναν ότι τα «πάντα θα γίνουν βήμα - βήμα», ενώ κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να εξηγήσει γιατί δεν θα δεχτεί τη συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση».

Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έθεταν σαν προϋπόθεση για την οικουμενική κυβέρνηση τη «συμμετοχή και των δύο κομμάτων της αριστεράς», αλλά σημείωναν ότι «τα πάντα θα κριθούν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει και εφεδρικό σχέδιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ και «πρωθυπουργό από την αριστερά», που μπορεί να είναι ακόμα και ο Φ. Κουβέλης. Το συγκεκριμένο σενάριο καλλιεργείται ενόψει και της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σάββατο ή την Κυριακή, ενώ πολλά θα κριθούν, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τη σημερινή συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πρόθεση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να ξανασυναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα, πιθανότερα σήμερα, προκειμένου να του παρουσιάσει τη «συγκεκριμένη κυβερνητική λύση». Ο Ευ. Βενιζέλος τηλεφώνησε χτες και στην Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

Ετοιμάζεται και η ΝΔ

Σαν έτοιμη από καιρό να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», που θα αναλάβει να εφαρμόσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ. «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά (στον Real fm) ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, προϊδεάζοντας για τη θέση που θα πάρει απέναντι στην πρόταση του Φ. Κουβέλη για «οικουμενική κυβέρνηση» ο Α. Σαμαράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Ολα συνηγορούν ότι η απάντηση του προέδρου της ΝΔ θα είναι θετική, καθώς πιστεύει ότι η πρόταση αυτή ταυτίζεται με την πρόταση που έκανε την επομένη των εκλογών ο ίδιος, όταν μίλησε για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με δύο στόχους: «Να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου μέσα από επαναδιαπραγμάτευση με αναπτυξιακά μέτρα». Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του γραμματέα της ΝΔ Α. Λυκουρέντζου που δήλωσε (στο Mega) ότι το κόμμα του «αισθάνεται ότι επιβεβαιώνεται» με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Ο Γ. Μιχελάκης επέμεινε και χτες ότι θεωρεί «απαραίτητη» τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κυβέρνηση, αλλά κυρίαρχη τάση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ είναι η συγκρότηση της κυβέρνησης πάση θυσία, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ