Παρασκευή 11 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι όποιες αναμορφώσεις στην ΕΕ δεν θα ακουμπήσουν καν τις λαϊκές ανάγκες

-- Με δεδομένο ότι στην Ευρώπη τα πράγματα αλλάζουν, κάποιοι αρχίζουν να αντιδρούν και αυτοί είναι οι λαοί κυρίως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που είναι πάνω κάτω στη δική μας θέση, αλλά και πολιτικές, και κυρίως οδηγούν προς τα άκρα.

-- Ποια είναι τα άκρα;

-- Μιλάμε για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, μιλάμε για εδώ για την Ελλάδα...

-- Τα άκρα εδώ στην Ελλάδα; Εννοείτε τη «Χρυσή Αυγή».

-- Πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζει η ΕΕ τις χώρες του Νότου αφ' ενός; Και αφ' ετέρου υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορούν ό,τι και να κάνουν να μας διώξουν έτσι εύκολα από την ΕΕ.

-- Εβαλες πολλά που δεν είναι μεταξύ τους και αλληλοσυνδεόμενα. Στην Ευρώπη από τα πάνω αλλάζει κάτι; Η συζήτηση για να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει σχετικά προ πολλού. Και άλλωστε δεν υπήρχε ποτέ ομοφωνία για το μείγμα της αντιδραστικής πολιτικής. Πάντα υπήρχαν διαφωνίες ανάλογα με τη θέση μιας χώρας και τη δύναμη που είχε μέσα στη λυκοσυμμαχία.

Δεύτερο δεν το αμφισβητούμε ότι και οι ελληνικές εκλογές παίζουν ένα ρόλο. Οι όποιες όμως αναμορφώσεις γίνονται δεν πρόκειται να ακουμπήσουν καν τις λαϊκές ανάγκες. Να πάρουμε την «καλύτερη» εκδοχή; Αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος και που λένε και άλλοι: Να πάρουμε μια παρατασούλα, αντί να πληρώσουμε στα δύο χρόνια, να πληρώσουμε στα τρία και να μπορέσουμε τον πρώτο χρόνο να αυξήσουμε τριάντα ευρώ το μήνα το επίδομα ανεργίας. Αυτά μπορεί να γίνουν. Δε θα γίνουν όμως αυτά που έγιναν τη δεκαετία του 1970.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μπορεί να κρατικοποιήσουν και μερικές προβληματικές επιχειρήσεις. Το έχουμε ζήσει το πανηγύρι. Εμείς από τότε λέγαμε δεν είναι κοινωνικοποίηση αυτό. Μπορεί προβληματικές να τις κρατικοποιήσουν, να φύγουν από το δογματισμό «το κράτος τίποτα». Αλλά τώρα, κυρίως τράπεζες, δε θα κρατικοποιήσουν άλλους τομείς που είναι κερδοφόροι. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να γίνουν και τις οποίες, εδώ είναι η ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, τις προτάσσει για να πει εγώ μπορώ να διαχειριστώ την τύχη του λαού. Και βεβαίως, αν μας πάνε να ζούμε σαν το 1920, θα είμαστε ευχαριστημένοι αν ζήσουμε σαν το 1945. Εμείς δεν σκεφτόμαστε έτσι.

Εργαλείο του συστήματος η «Χρυσή Αυγή»

Τώρα, αυτά με τη «Χρυσή Αυγή», είναι εργαλείο του συστήματος. Το επικαλούνται γιατί το δεξιά - αντιδεξιά τους βολεύει. Θα το μελετήσουμε το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή». Δεν ψήφισαν τη «Χρυσή Αυγή» γέροντες που τους πέρναγαν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο. Για δείτε εκλογικά τμήματα που έχει ψηφιστεί. Είναι κρατικός μηχανισμός και διάφορα. Είναι και απλός κόσμος, δεν λέω ότι δεν είναι. Αλλά ξέρετε ποιοι δημιουργούν το ρεύμα; Ενας, σε ένα χωριό που δεν έχει μετανάστες, που ψήφισε «Χρυσή Αυγή» δεν ξέρεις από πού μπορεί να έχει επηρεαστεί αυτός, μπορεί να έχει επηρεαστεί αφανώς από κάποιους.

Δεν μπορώ να φανταστώ για κάποιες τέτοιες περιοχές που δεν έχουν μετανάστες. Το καταλαβαίνω στο κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας που την ψήφισαν. Να παίρνει στα Καλάβρυτα 600 ψήφους; Τι, μετανάστες είχαν στα Καλάβρυτα; Για να ψαχτεί καλύτερα... Θα τα βρει ίσως και ο κ. Τσίπρας εκεί και η κυβέρνηση και το υπουργείο το σχετικό, πώς έγινε.

Πολιτικά βεβαίως μέσα στη διόρθωση της ψήφου, είναι και αυτή στη «Χρυσή Αυγή». Αυτοί που ψήφισαν τη «Χρυσή Αυγή», γιατί κάποιος τους είπε και δεν είναι ναζιστές και φασίστες, πρέπει να διορθώσουν την ψήφο τους. Και αυτοί. Δεν είναι μόνο ως προς το ΚΚΕ.

Ανάγκη σε κάθε περίπτωση ένα ισχυρό ΚΚΕ

Αλλά να σας πω τώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που λέει με όρους δραχμής να δούμε δάνεια. Υπάρχει και σενάριο που δεν παίρνει ως όρο τη ζώνη του ευρώ των «17». Αυτά όντως παίρνουν μια απειλητική μορφή προεκλογικά, απηχούν όμως και τάσεις. Γι' αυτό λέμε πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει και θα διαπραγματευτώ και θα κάνω, γιατί υπάρχει ωραίος αέρας στην Ευρώπη - μήπως είναι και κοπανιστός - και διαβεβαιώνει ότι δεν θα μας διώξουν.

Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να σκεφτεί και το εξής σενάριο: Το σενάριο της εκδίωξης και τι πρέπει να κάνει ο λαός όταν μας διώξουν από την Ευρωζώνη, χωρίς να είναι απόφαση του ίδιου του λαού να βγει με μονομερή διαγραφή χρέους και κοινωνικοποίηση. Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Ποια θα είναι η στάση του λαού τότε; Να, γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη η οποία θα δώσει κατεύθυνση στο κίνημα εκείνη τη στιγμή.

Ποια θα είναι η κατεύθυνση; Να ζητάμε επιστροφή; Να κλαίμε τη μοίρα μας; Να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ποιος θα χάσει τα περισσότερα; Ας θεωρείται σενάριο, που ανεύθυνα βγαίνουν και λένε δε θα γίνει. Δε λέω εγώ ότι θα το προκαλέσει ο Τσίπρας το σενάριο. Ο Τσίπρας δε φεύγει από την ΕΕ, με νύχια και με δόντια. Θα τα δεχτεί όλα. Αλλά το σενάριο μπορεί να 'ρθει από τις ίδιες τις εξελίξεις. Μας έχουν κατατάξει στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ