Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Φέρνουν άμεσα πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ

Για τις «αστοχίες» στον προϋπολογισμό του 2011. Στην τελική ευθεία το «κούρεμα»

Για το τέλος αυτής της βδομάδας προδιαγράφεται η υπογραφή της συμφωνίας συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Αμέσως μετά, τη Δευτέρα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) προκειμένου να κλιμακώσουν με τα νέας κοπής αντιλαϊκά πακέτα μέτρων, το εύρος των οποίων αναμένεται να καταληχθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Για τις «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους τους, που εμφάνισαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, μαζί με αυτές που περιμένουν για φέτος, βάζουν στα σκαριά πρόσθετα μέτρα για ποσά που φτάνουν στο 2% του παραγόμενου ΑΕΠ, περίπου 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία φέρνουν άμεσα για ψήφιση. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για τον Ιούνη του 2012 προγραμματίζουν τις ανακοινώσεις και για το επόμενο στη σειρά «πακέτο», με επιπλέον 7 δισ. ευρώ, που θα αφορά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2013 και 2014.

Είναι φανερό ότι το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα συζητήθηκε και καταλήχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πρόκειται για τις λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» της συγκυβέρνησης για τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε ότι το λεγόμενο PSI (κούρεμα) θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Φλεβάρη. Μέχρι τις 23 Φλεβάρη προγραμματίζουν και τη ψήφιση των συνοδευτικών μέτρων, όπως: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος της εργοδοσίας, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, παραπέρα πετσόκομμα και των επικουρικών συντάξεων, «ζητήματα» που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου κ.ά.

Για το 13ο και 14ο μισθό ο υπουργός της συγκυβέρνησης παρέπεμπε στον πρωθυπουργό που θα χειριστεί το «ζήτημα» σε συνεργασία με τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Σύμφωνα με άλλα κυβερνητικά στελέχη, το συγκεκριμένο πακέτο θα παρουσιαστεί στο προσεχές Γιούρογκρουπ και θα αποτελέσει ένα είδος «προσυμφώνου» για την ενεργοποίηση του κουρέματος και την καταβολή δόσης ύψους 30 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ.

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας για τη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα» θα περάσει από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 προκειμένου να έχει «αυξημένη τυπική ισχύ». Ο υπουργός ζήτησε από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να το κάνουν με «απόλυτη ειλικρίνεια» αφού, όπως είπε, στο ανακοινωθέν της πρόσφατης συνόδου αναφέρεται ότι οι τρεις πρέπει «με αμετάκλητο τρόπο να δεσμευθούν για το νέο πρόγραμμα». Δεν μπορεί, είπε, κάποιος να λέει ψηφίζω τα μέτρα αλλά δεν υπογράφω και δε λέει την αλήθεια όποιος λέει ότι μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα

«Οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας» δήλωναν χτες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ και άλλα κοιναγορίτικα στελέχη. «Βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπλοκάρουμε τη νέα ληστεία των Ταμείων!(2012-12-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν με μπαράζ από νέα μέτρα(2012-03-13 00:00:00.0)
Δένουν χειροπόδαρα το λαό για τα επόμενα 30 χρόνια(2012-03-10 00:00:00.0)
Στο λαό ο λογαριασμός για τη σωτηρία του κεφαλαίου(2012-02-22 00:00:00.0)
Ετοιμάζει τους «εφαρμοστικούς» της βαρβαρότητας(2012-02-18 00:00:00.0)
Με όλα τα μέσα για να σωθεί η πλουτοκρατία(2012-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ