Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το απαγορευμένο πλασάρεται, δεν έλκει από μόνο του

Απάντηση της Αλ. Παπαρήγα και του Γ. Γκιόκα σε ερώτηση δημοσιογράφου

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν υπάρχουν στοιχεία για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα σε χώρες οι οποίες νομιμοποίησαν την ατομική χρήση και το διαχωρισμό των ναρκωτικών, η Αλ. Παπαρήγα και ο Γ. Γκιόκας τόνισαν:

Γ. Γκιόκας: Βεβαίως. Και μάλιστα δεν είναι στοιχεία του ΚΚΕ, αλλά είναι στοιχεία και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι ασχολούνται με το πρόβλημα των ναρκωτικών και οι οποίοι καταγράφουν τις τάσεις, καταγράφουν τα ποσοστά κ.λπ. Πρόσφατη δημοσίευση του Ευρωβαρόμετρου, του Ιούλη του 2011, αναφέρει ότι σε όποιες χώρες η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι πιο εύκολη, και γίνεται πιο εύκολη με το νομοσχέδιο αυτό της νομιμοποίησης, υπάρχουν μέχρι και πενταπλάσια ποσοστά χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Τα ίδια ποσοστά καταγράφουν και άλλες έρευνες διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και του ΟΗΕ. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με μικρότερα ποσοστά χρήσης και εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες.

Βεβαίως, δε λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών στην Ελλάδα. Υπάρχει και μάλιστα είναι οξυμένο και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα λόγω όλων αυτών των κοινωνικών παραγόντων που υπάρχουν, της ανεργίας, του αποκλεισμού, των αδιεξόδων. Ομως, η Ελλάδα είναι από τις χώρες εκείνες με τα πιο χαμηλά ποσοστά χρήσης και εξάρτησης από ουσίες σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών της νομιμοποίησης. Βεβαίως, υπάρχουν αυτά τα ποσοστά. Και, αν θέλετε, ούτε η κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι υπάρχουν αυτού του είδους οι έρευνες.

Αλ. Παπαρήγα: Αυτό που λένε, ότι το απαγορευμένο έλκει. Καταρχήν το απαγορευμένο πλασάρεται, δεν έλκει από μόνο του. Δεν μπορεί να με ελκύει κάτι που δεν υπάρχει. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Ολλανδίας, που είναι και η πρώτη χώρα που έβαλε τα ναρκωτικά στις βιτρίνες, στις καφετέριες και τα παίρνεις και από το περίπτερο σε χαπάκια. Το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερη διάδοση. Δεν είναι καθόλου σωστό αυτό που λένε, ότι αν θέλεις κάτι να το σταματήσεις πρέπει να το κάνεις νόμιμο, ότι οι άνθρωποι γενικά έλκονται από το παράνομο. Είναι αναποδογυρισμένη κοινωνιολογία αυτή. Αυτά είναι βολικές εξηγήσεις για τους εμπόρους ναρκωτικών, που έχουν τα γνωστά παπαγαλάκια τους, βέβαια. Γιατί πολλές φορές ακούμε και θεωρίες που είναι από τα παπαγαλάκια είτε των ναρκεμπόρων, είτε από τα παπαγαλάκια των μεσιτών των ναρκεμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ