Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Να μην περάσει - να μην εφαρμοστεί»

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νόμο - πλαίσιο έγινε χτες, από το ΜΑΣ, τη ΔΗΠΑΚ και εργαζόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Κινητοποιήσεις για «να μην περάσει - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο», αποφάσισαν, χτες, σε σύσκεψη φοιτητών και σπουδαστών, διδασκόντων και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΔΗΠΑΚ και εργαζόμενοι στα ιδρύματα. Την Παρασκευή διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στις 11 π.μ. Την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου θα γίνει μαζική συγκέντρωση και, επιπλέον, η ΔΗΠΑΚ έχει αποφασίσει να καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων σε απεργία την ίδια ημέρα. Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει πλατιά ενημέρωση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με πολύμορφη δράση.

Σε κοινή ανακοίνωση του ΜΑΣ, της ΔΗΠΑΚ και των εργαζομένων στα ιδρύματα μεταξύ άλλων τονίζεται: «Να μην περάσει - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Οχι στην Παιδεία των μονοπωλίων, ναι στην Παιδεία των λαϊκών αναγκών.

  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει αναβαθμισμένο πτυχίο, ως μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
  • Οχι στην πιστοποίηση και τη "διά βίου μάθηση" που παγιώνουν την εργασιακή περιπλάνηση.
  • Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις από Πανεπιστήμια - ΤΕΙ - Ερευνα.
  • Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Προκήρυξη τώρα θέσεων μόνιμης, σταθερής, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την κάλυψη όλων των αναγκών της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Καμία μείωση μισθών και συντάξεων. Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».


Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισηγήσεις απ' τον Δ. Βιτάλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ και τον Ν. Παπαλεξίου, μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ. Ο Δ. Βιτάλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως με το νόμο - πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, στάθηκε στις αλλαγές που προωθούνται, ενώ επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είναι καινούρια, αλλά προετοιμάζονται εδώ και χρόνια. Ο Ν. Παπαλεξίου περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα του σχεδίου νόμου, τονίζοντας πως η ΔΗΠΑΚ είναι αντίθετη στο σύνολο του σχεδίου, ενώ σχολίασε τη στάση της ΠΟΣΔΕΠ και των πρυτάνεων που λειτουργούν ως συνομιλητές της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως δεν υπήρχαν αυταπάτες πως ο τομέας της Παιδείας θα μείνει ανέπαφος απ' την επίθεση της κυβέρνησης, η οποία αξιοποιεί με τον κατάλληλο τρόπο την κρίση για να περάσει τα μέτρα που σταμάτησε ή δυσκόλεψε να περάσουν η πάλη των φοιτητών και εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα ιδρύματα συζήτησαν για το περιεχόμενο του νόμου και την οργάνωση της πάλης, ώστε να μην περάσει, να μην εφαρμοστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ