Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Ελιγμός της κυβέρνησης στην πίεση περί «ατιμωρησίας»

Αποπροσανατολιστικά πυροτεχνήματα για «διαφάνεια» σε ένα σύστημα σάπιο ως το μεδούλι

Ελιγμούς απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη βάρβαρη πολιτική της επιχειρεί η κυβέρνηση, με πυροτεχνήματα που αφορούν αυτονόητες ρυθμίσεις για την απονομή της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί λειτουργοί. Το σχετικό νομοσχέδιο, με τον εξόφθαλμα προπαγανδιστικό τίτλο «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος» έδωσε χτες για διαβούλευση ο νέος υπουργός Μ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον προωθούμενο νόμο, στο 3μελές Εφετείο θα εισάγονται όλα τα κακουργήματα που διαπράττουν υπουργοί ή υφυπουργοί επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους εκτός αυτών που εκδικάζονται με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών). Επίσης, στο 3μελές Εφετείο θα δικάζονται τα κακουργήματα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι την ιδιότητά τους οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές οργανισμών και αιρετά πρόσωπα των ΟΤΑ.

Για τις υποθέσεις αυτές, διεξάγεται μόνο προκαταρκτική εξέταση, που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου. Αναβολή δεν επιτρέπεται και η έφεση ορίζεται εντός δύο μηνών. Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται και «φωτογραφικές διατάξεις» για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για διαφθορά. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις καταγγελίες περί ατιμωρησίας των εμπλεκόμενων σε υπαρκτά σκάνδαλα και να κρύψει ότι το αστικό σύστημα δεν μπορεί ούτε να αυτοκαθαρθεί, ούτε βέβαια να απαλλαχθεί από τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματα και το πολιτικό του προσωπικό, που είναι και η μήτρα της διαφθοράς.

Αλλωστε, για τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, είχε προετοιμάσει το κλίμα ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτησή του νωρίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως είχε πει ο πρωθυπουργός, «αν κάτι ενοχλεί τους Ελληνες πολίτες, είναι πάνω από όλα η συνεχής αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει (...) Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Στο ίδιο πνεύμα, έκανε λόγο για νομοθετικές παρεμβάσεις που συμβάλουν «στη διαφάνεια, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην απονομή της Δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ