Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Προσαρμογή των νόμων στο δικαστήριο των ιμπεριαλιστών

Καταψήφισε το ΚΚΕ το κυβερνητικό νομοθέτημα που εισάγει στο εσωτερικό δίκαιο διατάξεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Οι ιμπεριαλιστές - ένοχοι για εγκλήματα όπως αυτό στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έφτιαξαν το Διεθνές Δικαστήριο για να δικάσουν τα θύματα και να «βγάλουν λάδι» τη δική τους φονική στρατηγική

Associated Press

Οι ιμπεριαλιστές - ένοχοι για εγκλήματα όπως αυτό στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έφτιαξαν το Διεθνές Δικαστήριο για να δικάσουν τα θύματα και να «βγάλουν λάδι» τη δική τους φονική στρατηγική
Καταψήφισε χθες το ΚΚΕ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την «προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Λέμε «όχι», είπε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, υπενθυμίζοντας ότι η εμπειρία από την μέχρι τώρα λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι θλιβερή. Τόνισε ότι δεν μπορείς να πεις «ναι» σε διεθνές ποινικό δικαστήριο, όπου οι όροι είναι τόσο ασαφείς, ώστε να μπορεί κάθε φορά ο επιτιθέμενος να δίνει την δική του ερμηνεία και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει τεράστια δικονομικά και συνταγματικά προβλήματα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε την 1η Ιούλη 2002 και είναι μόνιμο όργανο, αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για τα εγκλήματα της γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, πολέμου και της επίθεσης, όπως τα ορίζουν οι ιμπεριαλιστές. Η έδρα του δικαστηρίου βρίσκεται στη Χάγη της Ολλανδίας, όμως οι συνεδριάσεις του μπορούν να γίνουν οπουδήποτε.

Το δικαστήριο προβλέπεται να ασκεί τη δικαιοδοσία του μόνο σε περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος είναι υπήκοος κράτους μέλους, το κρινόμενο έγκλημα έλαβε χώρα σε έδαφος κράτους μέλους ή σε περίπτωση που η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη, «το δικαστήριο συμπληρώνει τα υπάρχοντα εθνικά δικαστικά συστήματα, ασκώντας τη δικαιοδοσία του μόνον όταν τα εθνικά δικαστήρια είναι απρόθυμα ή ανίκανα να ερευνήσουν ή να διώξουν τα προαναφερόμενα εγκλήματα». Η κύρια ευθύνη για την έρευνα και την τιμωρία των εγκλημάτων παραμένει στο κάθε μεμονωμένο κράτος, γι' αυτό και τώρα προωθείται η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις του ιμπεριαλιστικού δικαστικού οργάνου.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι δεν υπάρχει η διευκρίνιση του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου, όπως δεν αναφέρεται και ποιος συλλέγει στοιχεία και ποιος διενεργεί το ανακριτικό και το προανακριτικό έργο, ώστε να υποχρεώνεται ο Ελληνας δικαστής να εκτελεί «πάραυτα» τις εντολές μόνο με πληροφορίες.

Στο στόχαστρο η πάλη των λαών

Στο νομοσχέδιο, εξισώνεται η προστασία της ιδιοκτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο με το ποινικό αδίκημα της γενοκτονίας, γι' αυτό και η Λ. Κανέλλη αναρωτήθηκε: «Αν αύριο το πρωί οι Κύπριοι αποφασίσουν να διώξουν την βάση της Δεκέλειας, που είναι εγγλέζικη και εξαιρείται από την ΕΕ, θα είναι έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας;».

Προωθούνται, συνέχισε η Λ. Κανέλλη, προβλέψεις που επιδιώκουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν ψηφίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, μαζί με την Ρωσία και την Κίνα, και ταυτόχρονα έχουν υπογράψει και διμερείς συμφωνίες με όλους, ότι στελέχη των ΗΠΑ δεν θα εκδίδονται παρά μόνο στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στην τοποθέτησή του είπε ότι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας γίνεται με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ανέφερε ότι «η ανθρωπότητα έχει ανάγκη να τηρεί κώδικες και αξίες και να προστατεύει την ίδια τη ζωή».

Ολα αυτά, ισχυρίστηκε, ανεξάρτητα από το πώς συμπεριφέρεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «το οποίο μπορούμε σήμερα να κρίνουμε αρνητικά αλλά αύριο μπορεί να το κρίνουμε θετικά αφού είναι αναγκαίο να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα βασικά έννομα αγαθά ολόκληρων πληθυσμών, είτε αμάχων πολιτών, είτε φυλών, είτε εθνοτικών ομάδων». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, κατά ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν οι ΗΠΑ στις έρευνες σε βάρος στρατιωτών τους(2020-09-03 00:00:00.0)
Το Σουδάν αντιδρά στη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα στο Νταρφούρ(2005-04-02 00:00:00.0)
Υποκριτική η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης(2002-07-24 00:00:00.0)
Υποκρισία μπροστά στα εγκλήματα των ΗΠΑ(2002-07-11 00:00:00.0)
«Κυνηγός κεφαλών» το δικαστήριο της Χάγης(2001-07-08 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε η ποινή ισόβιας κάθειρξης του πρώην πρωθυπουργού...(2000-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ