Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στόχος η ταξική πάλη

Σε μια περίοδο, όπου η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης τροφοδοτεί ρατσιστικές συμπεριφορές, φέρνουν νομοσχέδιο που διατείνεται ότι στοχεύει να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ρατσισμού. Σ' έναν ανυποψίαστο και καλοπροαίρετο άνθρωπο, ο τίτλος του νομοσχεδίου «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου», ίσως να τον παραπλανήσει. Ωστόσο, πίσω από αυτό το κομψό περιτύλιγμα κρύβεται η απόπειρα για επιβολή με νόμο της «ορθής» ανάγνωσης της ιστορίας και της ποινικοποίησης της άποψης και της γνώμης που έχει κανείς για ιστορικά γεγονότα. Ανοίγει η κερκόπορτα, ώστε η άρχουσα τάξη να μπορεί να επιβάλλει με νομοθετικές ρυθμίσεις ως ιστορικά ορθή την άποψη του ιμπεριαλισμού για την Ιστορία και να διώκει ποινικά όποιον διαφωνεί με αυτήν.

Η ανάγνωση του άρθρου 4 του νομοσχεδίου οδηγεί σε σαφή συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, λέει ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου τιμωρείται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση». Είναι προφανές ότι η κυρίαρχη τάξη, με πρόσχημα την καταπολέμηση του ρατσισμού, στοχεύει στο να φέρει την Ιστορία στα μέτρα της και να την εξηγήσει σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Απώτερος στόχος είναι το χτύπημα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ταξικής πάλης. Ιδιαίτερα, στις σημερινές συνθήκες που η κυρίαρχη τάξη επιδιώκει με πολλούς τρόπους και με τους μηχανισμούς της (αστικά ΜΜΕ, αστική Δικαιοσύνη) να ξαναγράψει την Ιστορία και να συκοφαντήσει την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ετοιμάζει και σχετική νομοθετική παρέμβαση γι' αυτό. Θέλουν να απαλείψουν από προσώπου Γης οποιαδήποτε αναφορά στην κομμουνιστική ιδεολογία και την ταξική πάλη, με ψηφίσματα συκοφάντησης και παραχάραξης της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης στο όνομα της «ιστορικής αλήθειας».

Με το νομοσχέδιο, ετοιμάζεται το έδαφος για να διαμορφώσουν κλίμα διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων, λογοκρισίας στην επιστήμη, στην Ιστορία. Ετσι επιβάλλουν με τη βία την άποψή τους περί γενοκτονίας, που σημαίνει ότι η αντικομμουνιστική θεώρηση περί «εγκλημάτων του Στάλιν» μπορεί να θεωρείται και γενοκτονία και όποιος αντιτίθεται υπερασπίζοντας την πραγματική Ιστορία θα διώκεται. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και με τη δράση του ΔΣΕ. Αλλωστε, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της πιο αντιδραστικής προπαγάνδας των αστών. Υπάρχει μια πυρετώδης και εκτεταμένη προσπάθεια να διαστρεβλωθεί ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και να χαρακτηρίζεται ως ολοκληρωτισμός. Και μάλιστα όλα αυτά εκπορεύονται από το Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι σημαντική η συνεισφορά των Μέσων Ενημέρωσης του αστικού Τύπου, τα οποία ουσιαστικά τρομοκρατούν τις λαϊκές μάζες και θέλουν να καλλιεργήσουν τη λογική ότι το δικαίωμα της γνώμης θα ασκείται μόνο όταν η άποψη καθενός συμφωνεί και υποτάσσεται στην επίσημη γνώμη που έχει η κυρίαρχη αστική τάξη. Τέτοια νομοθετήματα δεν πρέπει να περάσουν. Η ταξική πάλη και ο αγώνας των λαών για την ανατροπή του σημερινού συστήματος δεν καθορίζεται από τα νομοθετικά διατάγματα και από τη βούληση της κυρίαρχης τάξης. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να επαγρυπνούν. Οι μεθοδεύσεις αυτές στην πραγματικότητα στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων τους, ενάντια στην οργανωμένη πάλη τους, με στόχο να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική και με προοπτική την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ