Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει συναίνεση στη σφαγή του λαού

Απόπειρα «διαλόγου» χτες για το «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» που προβλέπει το μνημόνιο

Καμιά συναίνεση, οργάνωση της πάλης, είναι το σύνθημα που στέλνουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση και στους στρατηγικούς της συμμάχους
Καμιά συναίνεση, οργάνωση της πάλης, είναι το σύνθημα που στέλνουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση και στους στρατηγικούς της συμμάχους
Ο ΛΑ.Ο.Σ., η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν τα κόμματα που προσήλθαν τελικά χτες στο «διάλογο» τον οποίο έστησε η κυβέρνηση, με στόχο να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης στις εγκληματικές πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει την περίοδο 2012 - 2014, στα πλαίσια της εφαρμογής του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.

Το ΚΚΕ, από θέση αρχής απέρριψε τον «διάλογο», που μοναδικό αντικείμενο έχει το σφαγιασμό των λαϊκών δικαιωμάτων. Αρνητική στάση, για λόγους καθαρά δημαγωγικούς, κράτησε η ΝΔ, η οποία συμφωνεί και στηρίζει τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης και του μνημονίου.

Αρνητικός στον διάλογο ήταν και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό, εμφανίζοντας ως «φιλολαϊκές», αστικές απόψεις για τη διαχείριση του χρέους και υιοθετεί σαν «λύσεις» την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, την μείωση του επιτοκίου δανεισμού ή την έκδοση ευρωομολόγου.

Το πολυσέλιδο «πλαίσιο διαλόγου με κόμματα και φορείς» για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012 - 2015, το οποίο απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα, αποτελεί μια εκκωφαντική προσπάθεια να κρυφτεί η βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής, που για λογαριασμό της πλουτοκρατίας επιδιώκει να περάσει μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Απειλές και ψέματα

Στο κείμενο επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα, καθώς προβάλλουν τρία σενάρια για την εξέλιξη του χρέους, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, ότι αν δεν παρθούν τα μέτρα - λαιμητόμος και αν δεν εκποιηθεί η δημόσια περιουσία στο σύνολό της, δεν θα καταστεί δυνατή η μείωση του χρέους.

Πέραν τούτου, επιστρατεύουν συνειδητά ψεύδη, όπως ότι απαιτούνται παρεμβάσεις την περίοδο 2012 - 2015 επειδή «η μισθολογική δαπάνη αυξάνεται λόγω ωρίμανσης», καθώς και ότι «οι δαπάνες για κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξάνονται ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων, αλλά και άλλων κοινωνικών επιδομάτων». Σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές δαπάνες, αυτές θα σφαγιαστούν με το νέο μισθολόγιο, ενώ ταυτόχρονα το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι την περίοδο 2012 - 2060 οι δαπάνες για συντάξεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 2,5% του ΑΕΠ.

Μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜ.ΑΡ, ζήτησε την εφαρμογή ενός «φιλολαϊκού μνημονίου» (!), η ΔΗ.ΣΥ, μέσω του εκπροσώπου της ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη, ζήτησε «να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστέρηση» και η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., ευρωβουλευτής Ν. Τζαβέλα, ισχυρίστηκε ότι «προσήλθαμε για ένα δημόσιο και συντεταγμένο διάλογο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτά που κάνει η κυβέρνηση ή θα συμφωνήσουμε με όλα όσα θα γίνουν».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, συμμετέχοντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους του ΛΑ.Ο.Σ., της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το βράδυ επαναδιατύπωσε με επιστολή του την πρόσκληση για «διάλογο» προς τα κόμματα που δεν προσήλθαν στις πρωινές συναντήσεις.

Διοχετεύουν σενάρια

Με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να δίνουν και να παίρνουν, χτες ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Π. Αντωνακόπουλος, πρότεινε τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή εθνικής σωτηρίας» υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή και των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μετρό» και αναπαράγοντας ιδεολογήματα που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα η αστική τάξη και τα επιτελεία της, υποστήριξε ότι «ο πατριωτισμός που απαιτείται αυτή τη στιγμή πρέπει να εκφραστεί με ενότητα του πολιτικού κόσμου». Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής απάντησε ότι «ο κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να έχει άποψη για την πολιτική κατάσταση αλλά υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση με σχέδιο και πρόγραμμα γι' αυτό και δεν συζητάμε για άλλου χαρακτήρα κυβερνήσεις».

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος ειδικότερα στις επαφές που πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών ενόψει της ψήφισης του επικαιροποιημένου μνημονίου σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρχει μία δημόσια συνεννόηση, μία εθνική συνεννόηση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά σε ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που υπερβαίνει, υπερκαλύπτει μια κυβερνητική θητεία την οποία διανύουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φαντασία(2023-02-07 00:00:00.0)
Τα μέτρα που συζητάνε(2011-09-21 00:00:00.0)
Ανοιχτή στήριξη στα βάρβαρα μέτρα(2011-06-28 00:00:00.0)
Συμβολή στη βαρβαρότητα με προτάσεις και συναίνεση(2011-06-25 00:00:00.0)
Στο «φουλ» οι μηχανές για λογαριασμό του κεφαλαίου(2011-05-03 00:00:00.0)
Κακοπαιγμένος «διάλογος»(2011-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ