Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Διεργασίες ενόψει των Συνόδων στις 11 και στις 24 - 25 του Μάρτη

Η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της επιβάλλει τα φιλομονοπωλιακά μέτρα και όχι τα ελλείμματα και το χρέος. Πάλη του λαού για τις σύγχρονες ανάγκες, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου
Η στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της επιβάλλει τα φιλομονοπωλιακά μέτρα και όχι τα ελλείμματα και το χρέος. Πάλη του λαού για τις σύγχρονες ανάγκες, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου
Με νέα εργαλεία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη έρχεται να θωρακιστεί το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της Ευρωζώνης και της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν ενιαία και αποτελεσματικά τα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις προσπάθειες να αποπροσανατολιστούν οι λαοί ότι δήθεν είναι πιο «ευέλικτο» το «νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που προτείνουν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Κομισιόν, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντίστοιχα, η θέρμη με την οποία το υποδέχεται το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η Γερμανία, αποτελεί επιπλέον απόδειξη ότι το πνεύμα και το γράμμα της αρχικής έκδοσης του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» έχουν διατηρηθεί στο ακέραιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε την πρόταση Ρομπάι - Μπαρόζο ως «καλή βάση», σημειώνοντας ότι απομένει η «επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών». Παράλληλα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαιρέτισε την πρόταση ως «ενθαρρυντική», σημειώνοντας ότι «δείχνει πως στην Ευρώπη υπάρχει πράγματι σε μεγάλο βαθμό συναίνεση ότι ένα τέτοιο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι όχι μόνον αναγκαίο, αλλά και επιθυμητό».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έχει ετοιμάσει «προσχέδιο συμφώνου» για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και την «ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ευρώ», το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 του Μάρτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούν να εκφέρουν γνώμη πριν από την υιοθέτηση της οικονομικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης, χωρίς, ωστόσο, να έχουν δικαίωμα βέτο στο σύνολο της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Πρόκειται, δηλαδή, για μια επέκταση του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, και με βάση το οποίο τα κράτη - μέλη εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων, πριν αυτοί ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για οικονομικούς στόχους, οι οποίοι θα εξετάζονται κάθε χρόνο, χωρίς στο σχέδιο να αναφέρονται συγκεκριμένες κυρώσεις προς αυτά που δε θα «συμμορφώνονται».

«Στόχος του συμφώνου είναι να εμβαθύνει τον οικονομικό πυλώνα της νομισματικής ένωσης μέσω της σύγκλισης μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων και αύξηση της έμμεσης φορολόγησης, σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις κ.ά.

Ανησυχία για νέο κύκλο κρίσης

Την εκτίμηση ότι κυοφορείται νέος κύκλος κρίσης διατυπώνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», επισημαίνοντας ότι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι ευάλωτες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάληξη της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής δε θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, λόγω της αδιαλλαξίας που δείχνει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς αρνείται την επέκταση της δανειακής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την έκδοση ευρωομολόγου και την «ήπια αναδιάρθρωση χρέους».

Παράλληλα, σημειώνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα αντιμετωπίσουν διπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς δεν έχουν περιθώριο αντιμετώπισης του σοκ που προκύπτει από την άνοδο στις τιμές πετρελαίου, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς περιορισμού του χρέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιθέσεις και παζάρια ενόψει της νέας Συνόδου(2012-01-21 00:00:00.0)
Απανωτά παζάρια για να πετύχουν συμβιβασμό(2011-10-21 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή ομοφωνία και ισχυροί ανταγωνισμοί(2011-03-11 00:00:00.0)
Ευρω-γκιλοτίνα για τους λαούς(2011-03-11 00:00:00.0)
Καμιά παρανόηση(2011-03-02 00:00:00.0)
Πρόσκαιροι συμβιβασμοί και ελιγμοί απέναντι στους λαούς(2011-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ