Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πλούσια και πολυμέτωπη πολιτική δράση

Τη θετική πείρα από τη δουλειά στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και τη νεολαία κατέγραψε η Συνδιάσκεψη της Αχτίδας

Οι Δυτικές Συνοικίες του Πειραιά συγκεντρώνουν εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργάτες. Ο προσανατολισμός της δουλειάς των εδαφικών Κομματικών Οργανώσεων στην εργατική τάξη, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο κίνημα
Οι Δυτικές Συνοικίες του Πειραιά συγκεντρώνουν εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργάτες. Ο προσανατολισμός της δουλειάς των εδαφικών Κομματικών Οργανώσεων στην εργατική τάξη, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο κίνημα
Ο προσανατολισμός της δράσης των εδαφικών Κομματικών Οργανώσεων στην παρέμβαση τόσο στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα που μένουν στην περιοχή, όσο και αυτοτελώς στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα εκεί που συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι εργατοϋπαλλήλων, αναδεικνύεται από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών του Πειραιά.

Οι δυτικές συνοικίες του Πειραιά είναι μια καθαρά εργατική περιοχή. Πέρα από το λιμάνι και τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, στην περιοχή αναπτύσσεται επιπλέον βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία συγκεντρώνει ένα κομμάτι εργαζομένων, όπως εργοστάσια, η βιομηχανική ζώνη του ΒΙΠΑΣ (Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού), η ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η Ψυττάλεια, η ΚΟΠΗ (στρατιωτικό εργοστάσιο ιματισμού), ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας κ.ά.

Ακόμα, στην περιοχή υπάρχει πλήθος εμποροϋπαλλήλων (μόνο σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα απασχολούνται περισσότεροι από 1.500 εργατοϋπάλληλοι), εκπαιδευτικών (περισσότεροι από 1.500), εργαζόμενων στην τοπική διοίκηση (οι οποίοι ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας φτάνουν τους 1.500), καθώς και εργατικής νεολαίας, με περίπου 300 νέους εργαζόμενους να σπουδάζουν στους χώρους κατάρτισης και νυχτερινής εκπαίδευσης.

Οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις για τα παιδιά που έγιναν στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης των Σωματείων της Ζώνης
Οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις για τα παιδιά που έγιναν στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης των Σωματείων της Ζώνης
Από την κουβέντα των κομματικών δυνάμεων αναδείχτηκε ότι βασικός όρος για την ανασύνταξη και την ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η κομματική οικοδόμηση, η ανάπτυξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς και τις βιομηχανικές ζώνες.

Αυτό περνάει μέσα από την αυτοτελή παρέμβαση όχι μόνο των κλαδικών, αλλά και των εδαφικών οργανώσεων του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους μαζικούς φορείς σε κάθε γειτονιά και περιοχή, στη διαμόρφωση πόλων συσπείρωσης των λαϊκών στρωμάτων για την ανάπτυξη της πάλης σε αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Με αυτόν τον άξονα, οι κομματικές δυνάμεις στις Δυτικές Συνοικίες του Πειραιά σχεδιάζουν τη δράση τους και θέτουν προτεραιότητες με βάση και τη γεωγραφική κατανομή της παραγωγικής δραστηριότητας, η οποία στην περιοχή αναπτύσσεται κυρίως στους τομείς του λιμανιού, της ναυτιλίας και της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε ότι πέρα από τη διάταξη των κλαδικών εργατικών οργανώσεων του ΚΚΕ, το βασικό καθήκον των εδαφικών ΚΟΒ βρίσκεται στον προσανατολισμό της παρέμβασης στους εργατοϋπάλληλους, είτε πρόκειται για τις χιλιάδες εργατικών και λαϊκών οικογενειών που ζουν στην περιοχή, είτε για την αυτοτελή παρέμβαση στους τόπους δουλειάς, καθώς και στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι θα τσακιστούν από την επέλαση του κεφαλαίου (για παράδειγμα, οι μικροεργολάβοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι μικροί εκτελωνιστές, οι ναυτιλιακοί πράκτορες, οι οδηγοί κ.ά.).

Αποτύπωση των θετικών διεργασιών

Από παλιότερη εξόρμηση του ΚΚΕ στη Σαλαμίνα
Από παλιότερη εξόρμηση του ΚΚΕ στη Σαλαμίνα
Η ανάπτυξη της δράσης των κομματικών δυνάμεων του ΚΚΕ στις εργατοσυνοικίες και τους εργατοϋπαλλήλους, σε χώρους δουλειάς στις δυτικές συνοικίες του Πειραιά, φάνηκε να καρπίζει, μετουσιώθηκε σε ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, μέτρησε τη συμμετοχή νέων εργατικών δυνάμεων στους αγώνες και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και πείρα.

Γενικευμένη είναι η εκτίμηση ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απέκτησαν υψηλό κύρος και σεβασμό σε χιλιάδες εργάτες, νέους και γυναίκες, όλη την προηγούμενη περίοδο που αναπτύχθηκαν μεγάλοι απεργιακοί αγώνες ως επιστέγασμα της αντίστασης του ελληνικού λαού στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν τρόικα - κυβέρνηση - πλουτοκρατία με τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Ιδιαίτερα ο εργατόκοσμος του Πειραιά έχει αποκτήσει πλούσια πείρα από τους αγώνες των ναυτεργατών, που αγκαλιάστηκαν από τους εργαζόμενους της στεριάς και της θάλασσας, παρά το λυσσαλέο χτύπημα που δέχθηκαν από τους εφοπλιστές και τους άλλους καπιταλιστές, τους πολιτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας, παράλληλα με το συντονισμένο σφυροκόπημα των αγώνων από τα αστικά ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι σε αυτούς τους αγώνες, των οποίων το βάρος σήκωσαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, μπήκαν και νέες εργατικές και λαϊκές μάζες, αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του περασμένου Νοέμβρη, όπου καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά 16,98%, στο Δήμο Πειραιά 14,79%, στο Δήμο Περάματος 16,29% και στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 19,36%).

Η ανεργία στη Ζώνη πλήττει κατά βάση τους κατοίκους του Περάματος. Η παρέμβαση των Κομματικών Οργανώσεων στις οικογένειες εργαζομένων και ανέργων είναι μεγάλης σημασίας για το κέρδισμά τους στον αγώνα
Η ανεργία στη Ζώνη πλήττει κατά βάση τους κατοίκους του Περάματος. Η παρέμβαση των Κομματικών Οργανώσεων στις οικογένειες εργαζομένων και ανέργων είναι μεγάλης σημασίας για το κέρδισμά τους στον αγώνα
Εκείνο που επισημάνθηκε στη συζήτηση είναι ότι φαίνεται πως η ανάπτυξη των ταξικών αγώνων αναδεικνύει νέους αγωνιστές, ατσαλώνει τις εργατικές συνειδήσεις, εφοδιάζει τους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα με μεγαλύτερες αντοχές στο ρουσφέτι και την τρομοκρατία.

Στις προτεραιότητες των κομματικών οργανώσεων, όπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, μπαίνει το καθήκον ανάπτυξης μιας πλατιάς ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς, που θα τραβά νέες μάζες στον αγώνα, θα καλλιεργεί αγωνιστικές προσωπικότητες με αντοχή στον αγώνα και στις θυσίες, άφοβες απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Ταυτόχρονα, θα μπολιάζει τις εργατικές, λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις με τη στρατηγική του ΚΚΕ, με την πολιτική πρόταση του Κόμματος για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό.

Προσανατολισμός σε εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους και γυναίκες

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ως βασικό στοιχείο της προσανατολισμένης και σχεδιασμένης δουλειάς, αναδείχθηκε η συμβολή των εδαφικών οργανώσεων του ΚΚΕ στη μαζικοποίηση των γραμμών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην αύξηση του βαθμού της οργάνωσης των εργατοϋπαλλήλων και στην ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού των αγώνων του εργατικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει τη δράση της και η Οργάνωση του ΚΚΕ στις δυτικές συνοικίες, με στόχο την ενίσχυση των εγγραφών των εργαζομένων στα σωματεία, ιδιαίτερα στους εμποροϋπαλλήλους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στον επισιτισμό, στο μέταλλο και την οικοδομή.

Στο πλαίσιο αυτό, παίρνονται και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η οργάνωση κατά κλάδο των μαθητών στην κατάρτιση και η δημιουργία πυρήνων των ταξικών σωματείων σε κάθε σχολή, ενώ μπαίνει και σχεδιασμός για ειδική δουλειά στους εργαζόμενους μετανάστες, οι οποίοι απασχολούνται κύρια στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στα ιχθυοτροφεία της Σαλαμίνας, καθώς και για την αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα αντίστοιχα σωματεία και τη συγκρότηση σωματείων συνταξιούχων εκεί που δεν υπάρχουν.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πολιτική παρέμβαση που πρέπει να αναπτυχθεί για την οργάνωση των εργαζόμενων γυναικών, μέσα από σχεδιασμένη δουλειά για την εγγραφή νέων εργαζόμενων γυναικών στα σωματεία, ιδιαίτερα στους εμποροϋπαλλήλους. Παράλληλα, η ίδια η συζήτηση αναδεικνύει την ανάγκη σχεδιασμένης και κοινωνικοταξικά προσανατολισμένης δουλειάς στις γυναίκες, στις εργαζόμενες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις άνεργες, καθώς και τη δουλειά με τις νέες μητέρες.

Η πείρα από τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης δείχνει ότι είναι θετική η ανταπόκριση των γυναικών σε διάφορες εκδηλώσεις γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ ή και σε κάλεσμα για σύσταση ομάδας της ΟΓΕ (π.χ. στη Σαλαμίνα). Αυτή η διάθεση των εργαζόμενων γυναικών για συμμετοχή στη συλλογική δράση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο προς αξιοποίηση, ώστε να συσταθούν ζωντανοί και δυνατοί πυρήνες της ΟΓΕ, να μπουν νέες εργαζόμενες γυναίκες στην αγωνιστική δράση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ίδια η συζήτηση αναδεικνύει την αναγκαιότητα συστηματικής και σταθερής, ταξικά προσανατολισμένης, δουλειάς με τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, ανάπτυξη της αγωνιστικής δραστηριότητας γύρω από τα θέματα της ανεργίας, των παιδικών σταθμών και της ακρίβειας που μπορούν να αποτελέσουν μέτωπα - κρίκους για την προσέλκυση νέων γυναικών στην πάλη και το άνοιγμα ουσιαστικών συζητήσεων για την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Οργάνωσης του ΚΚΕ στις δυτικές συνοικίες του Πειραιά μπαίνει και η παρέμβαση του Κόμματος στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, στο πλαίσιο της προσανατολισμένης δουλειάς στο σύμμαχο αυτό στρώμα από τη σκοπιά της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Εκείνο που αναδεικνύεται σαν καθοριστικός δείκτης για την αποτελεσματική παρέμβαση στο χώρο των μικρών ΕΒΕ, είναι η κομματική οικοδόμηση, καθώς και η συγκρότηση και ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης από επιτροπή της ΠΑΣΕΒΕ.

Οπως καταγράφηκε και στη συζήτηση, κρίκοι της πάλης των ΕΒΕ και της κοινής δράσης με την εργατική τάξη πρέπει να είναι οι εξελίξεις σε λιμάνι - ναυτιλία - ναυπηγεία, καθώς, για παράδειγμα, η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε μια μικρή επισκευαστική βάση θα εξαφανίσει κάθε μικροεργολάβο του χώρου και, ταυτόχρονα, θα χτυπήσει τα μαγαζιά του Περάματος, αφού η ανεργία θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Στην αιχμή της παρέμβασης του Κόμματος στο χώρο των ΕΒΕ βρίσκεται η επέλαση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που μειώνει το εργατικό εισόδημα, χτυπά και τους ΕΒΕ, αυξάνει τα λουκέτα στα μαγαζιά και οδηγεί αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία, οπότε ανεβάζει και την ανάγκη για μέτρα προστασίας αυτών των ανέργων.

Συγκρότηση λαϊκών επιτροπών αγώνα

Σημαντική πλευρά της ανάπτυξης της πολιτικής δράσης της Κομματικής Οργάνωσης είναι η συγκρότηση σε κάθε γειτονιά, λαϊκών επιτροπών αγώνα, δηλαδή, συσπειρώσεις εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, η έκφραση σε τοπικό επίπεδο της συμμαχίας ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ. Στόχος των λαϊκών επιτροπών αγώνα είναι να συγκεντρώνουν δυνάμεις απέναντι σε κάθε πλευρά και έκφραση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με στόχο όχι μόνο την ανάπτυξη αγώνων για την απόκρουσή της, αλλά και το μπόλιασμα των λαϊκών συνειδήσεων με την ανάγκη πάλης για ριζικές αλλαγές, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτήν τη διαδικασία, η ΚΟΒ σε κάθε γειτονιά αποτελεί το βασικό πυρήνα και «καθοδηγητή» των λαϊκών επιτροπών, αποτελεί τον ουσιαστικό πόλο συσπείρωσης δυνάμεων με στόχο την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στο λαό, τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, την ιδεολογική, πολιτική, αλλά και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν πλευρές που έχουν ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία συγκρότησης των λαϊκών επιτροπών, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις. Αλλωστε, οι λαϊκές επιτροπές θα πρέπει να αποτελούν προϊόν έκφρασης της λαϊκής δράσης και αυτενέργειας, αποτέλεσμα της σχεδιασμένης, προσανατολισμένης, σκληρής και επίμονης δουλειάς των κομμουνιστών στη γειτονιά και τους χώρους δουλειάς της περιοχής.

Η ανάπτυξη της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και των συσπειρώσεων, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, ακόμα ακόμα η ανάπτυξη της δράσης και της λειτουργίας των σωματείων και των μαζικών φορέων, αποτελούν το «χώρο» μέσα από τον οποίο θα ξεπηδήσουν νέες αγωνιστικές δυνάμεις, θα βγει στην επιφάνεια ο «αφρός» των πιο ριζοσπαστικών στοιχείων που θα συσπειρωθούν και στην ανάπτυξη της πάλης σε τοπικό επίπεδο μέσα από τις λαϊκές επιτροπές αγώνα.

Κύτταρο σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι η ΚΟΒ, η οποία θα αποτελέσει τον πόλο γύρω από τον οποίο θα συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι και θα βαθαίνει η ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του Κόμματος στις εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις.

Για παράδειγμα, μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, με αποκλεισμούς στα ταμεία των Κέντρων Υγείας, συμβολικό «σφράγισμα» των ακυρωτικών μηχανημάτων στις συγκοινωνίες, άνοιγμα των διοδίων κ.λπ., αναγνωρίζονται πλατιά ως πολύ θετικές πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων. Ωστόσο, εκείνο που αναδεικνύεται από τη συζήτηση, είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αγκαλιαστούν από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, ώστε να πάρουν έναν οργανωμένο λαϊκό χαρακτήρα με πρωταγωνιστές τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς.

Ηδη, στο Πέραμα, κυοφορείται λαϊκή επιτροπή αγώνα, καθώς τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχουν πάρει απόφαση από γενικές συνελεύσεις και θα προχωρήσουν σε κοινή σύσκεψη, ενώ αντίστοιχη συζήτηση έχει γίνει στη συνέλευση των γυναικών. Η ίδια η συζήτηση αναδεικνύει την ανάγκη να αγκαλιαστεί αυτή η πρωτοβουλία από ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, μέσα από συνέλευση των εργαζομένων του δήμου, αντίστοιχες συσκέψεις σε ναυτεργάτες, οικοδόμους, εκπαιδευτικούς. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και σε άλλες γειτονιές, όπως για παράδειγμα από την ΚΟΒ Χαραυγής - Ευγένειας με τη συμμετοχή συνδικαλιστών της περιοχής, καθώς και το γυναικείο και τον εξωραϊστικό σύλλογο.

Οπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση, η συγκρότηση των λαϊκών επιτροπών πρέπει να αγκαλιάζει τους εργατοϋπαλλήλους, να αναπτύσσεται μια ουσιαστική κουβέντα στα σωματεία, για να αποκτά η επιτροπή ζωντάνια, να γίνεται το αποκούμπι των εργαζομένων και να μπορεί να αναπτύξει πλούσια και πολύμορφη δράση για τα οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, την ανεργία, τα ζητήματα της Υγείας, με πρωτοβουλίες ενάντια στις συγχωνεύσεις του ΙΚΑ και τη συρρίκνωση υπηρεσιών, στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας κ.λπ.

Πολιτική παρέμβαση στους μαζικούς φορείς

Η παρέμβαση των εδαφικών οργανώσεων του ΚΚΕ αγκαλιάζει και τους μαζικούς φορείς που συγκροτούνται σε κάθε γειτονιά, από τις οργανώσεις του γονεϊκού και αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος, μέχρι τους εξωραϊστικούς συλλόγους, καθώς και τοπικούς συλλόγους (π.χ. Ικαριώτες, Μικρασιάτες κ.λπ.).

Το ξεδίπλωμα της πολιτικής παρέμβασης των δυνάμεων του ΚΚΕ, που δραστηριοποιούνται και σε αυτούς τους συλλόγους, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των θέσεων του ΚΚΕ, στον προσανατολισμό της δράσης, ώστε να αξιοποιείται κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, κάθε πρόβλημα και ζήτημα που απασχολεί τη λαϊκή οικογένεια, ως εφαλτήριο για την ανάδειξη της πολιτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ.

Για παράδειγμα, στην κουβέντα στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, υπογραμμίστηκε ότι η δουλειά στους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσέγγιση των νέων ζευγαριών στον αγώνα, αποτελεί βασικό χώρο στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η συζήτηση που θα πυροδοτήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του «Καλλικράτη». Αλλωστε, είναι επιτακτική η ανάγκη για ανάπτυξη αγώνων ενάντια στις προωθούμενες συγχωνεύσεις και συνενώσεις σχολείων και τις χορηγίες που ξεκινούν πιλοτικά σε κάποια σχολεία.

Παράλληλα, η παρέμβαση στους συλλόγους γονέων είναι προσανατολισμένη στην αποκάλυψη του ταξικού περιεχομένου της εκπαίδευσης, της προώθησης της εμπορευματοποίησης του σχολείου και της προβολής των θέσεων του ΚΚΕ για το σχολείο των λαϊκών αναγκών, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

Για το κέρδισμα νεανικών συνειδήσεων

Η πολύμορφη και πολυμέτωπη δραστηριότητα των εδαφικών οργανώσεων δε θα μπορούσε να αφήσει έξω από το πεδίο ανάπτυξης της αγωνιστικής της παρέμβασης τους νέους, τη στοχευμένη δουλειά για το κέρδισμα της νεολαίας που προέρχεται από τα εργατικά και λαϊκά στρώματα με την πολιτική του ΚΚΕ, το μπόλιασμα των νεανικών συνειδήσεων με τις αξίες της ταξικής πάλης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πλούσια η πείρα από τη δουλειά που έχει ήδη αναπτύξει η κομματική οργάνωση, ιδιαίτερα ως προς την παρέμβαση στις πιο μικρές ηλικίες. Μεταξύ άλλων, αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του γυναικείου συλλόγου στο Κερατσίνι και της Επιτροπής Ειρήνης Δραπετσώνας να στολίσουν οι μαθητές του δημοτικού τα δέντρα της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας. Σε αυτή τη δράση πήραν μέρος πάνω από 300 μαθητές δημοτικού.

Αντίστοιχα, στο σχεδιασμό των οργανώσεων βρίσκεται και το «ανέβασμα» παράστασης από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ στα δημοτικά σχολεία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που, όπως αναδείχθηκε και από τη συζήτηση, αξίζει να προωθηθεί, ακόμα κι αν οι σύλλογοι γονέων δε συμφωνήσουν, ως πρωτοβουλία και εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων στην περιοχή.

Παράλληλα, μπορούν να αξιοποιηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με στόχο να συμμετάσχουν οργανωμένα όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, στον προσανατολισμό της οργάνωσης βρίσκεται η ένταξη στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης εργαστηρίων παιδικής πολιτιστικής ενασχόλησης, καθώς και εκδήλωσης για τα νέα ζευγάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη εξόρμηση με τη Διακήρυξη της ΚΕ(2018-01-06 00:00:00.0)
Σχεδιασμένο κάλεσμα ψήφου στο ΚΚΕ και ετοιμότητας για τη συνέχεια της πάλης(2015-01-10 00:00:00.0)
Πολύμορφη δράση για την οργάνωση των νέων εργατών(2013-05-11 00:00:00.0)
Να βουλιάξει αύριο η πλατεία Συντάγματος(2011-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ