Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Βέτο» από Χριστόφια στη ΝΑΤΟποίηση του νησιού

Χιλιάδες διαδηλωτές την ίδια ώρα στα Κατεχόμενα, ενάντια στην κηδεμονία από την Τουρκία

Από τις μαζικές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα
Από τις μαζικές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Βέτο» κατά της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ζητά να κατατεθεί αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟικό προθάλαμο του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, άσκησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους τη συνταγματική αυτή πρόνοια.

ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, που ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αντέδρασαν στην προεδρική απόφαση σημειώνοντας ότι σήμερα κατά τη συνάντηση των αρχηγών τους θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα, με το ΔΗΣΥ να ισχυρίζεται ότι η χρήση του άρθρου 51(α) του Συντάγματος αποτελεί «πρόκληση», κατηγορώντας τον Πρόεδρο για αλαζονεία και απειλώντας με αντίδραση της Βουλής.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων που πραγματοποιήθηκε χτες στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν, για ακόμα μία φορά, τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, που επιχειρεί να τους επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τουρκία, κατήγγειλαν τον εποικισμό, διεκδίκησαν τον διαχωρισμό τους από την Αγκυρα και απαίτησαν άμεση λύση στο Κυπριακό και ειρήνη στο νησί.

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε υπό τη στενή παρακολούθηση της αστυνομίας του ψευδοκράτους ξεπέρασε σε συμμετοχή τις 60.000 κόσμου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δηλαδή τις 30 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής πλατφόρμας, με τη συμμετοχή και των κομμάτων της «αντιπολίτευσης» του ψευδοκράτους.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Αγκυρα πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», «Λύση, ειρήνη, αμέσως τώρα», αλλά και σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε «την ολόψυχη αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους που και σήμερα εκφράζουν ξανά με δυναμικό και ειρηνικό τρόπο τη θέλησή τους να συνεχίσουν να υπάρχουν σε αυτό το νησί και να αντιστέκονται σε πολιτικές που έχουν ως προέλευσή τους την Τουρκία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος πρόεδρος ο Ν. Αναστασιάδης(2013-02-26 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για να συρθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ(2011-02-26 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για ένταξη στη συμμαχία των μακελάρηδων(2011-02-25 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο(2010-04-28 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων(2009-12-03 00:00:00.0)
Ευθυγραμμισμένος με τον Ντενκτάς ο Ερντογάν(2003-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ