Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μεθοδεύσεις για να συρθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση που απέσπασαν από τη Βουλή τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για προσπάθεια πρόκλησης πολιτειακής κρίσης εκ μέρους των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, που έφεραν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πέρασαν πρόταση με την οποία απαιτούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταθέσει αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟικό μηχανισμό του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», έκανε λόγο χτες σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

Οπως σημείωσε, από τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε ότι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» δεν είναι ούτε διεθνής οργανισμός, ούτε διεθνής συμμαχία, επομένως δεν υπάρχει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 50 του Κυπριακού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι βουλευτές δικαιούνται να λάβουν απόφαση υποχρεωτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και διαθέτει την αρμοδιότητα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οπως επισήμανε στις δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, στόχος του ΔΗΣΥ είναι η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε ρητή δήλωση του Δ. Χριστόφια αναφορικά με το ζήτημα, στην οποία υπογράμμιζε ότι «όσο είμαι Πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνω αίτηση», προσθέτοντας ότι «για τα δύο κόμματα με τα οποία είχαμε συνεργαστεί για την εκλογή του Προέδρου Χριστόφια θα επαναλάβω ότι δεν έθεσαν τέτοιο όρο».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στη χτεσινή παραδοχή των κομμάτων ότι για τη συγκεκριμένη απόφαση μεθοδεύεται «από μήνες, πριν καν το Συνέδριο του ΑΚΕΛ», ενώ αναφερόμενος στη στάση του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι πρέπει να απαντηθεί πώς «συνάδει αυτή η τοποθέτηση με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και τη στήριξη του προγράμματος».

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση της Βουλής, η ΕΔΟΝ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «αυτά τα πολιτικά πραξικοπήματα, οι αντισυνταγματικές εκτροπές, οι πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες και οι ευκαιριακές πλειοψηφίες είναι άκρως επικίνδυνες και πλήττουν τα δημοκρατικά θέσμια του τόπου και του λαού».

Προσθέτει ακόμα ότι «στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, αντί να τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις με γνώμονα την απαλλαγή του τόπου μας από την παρουσία των ξένων στρατών και στρατιωτικών βάσεων και για μιαν Κύπρο ελεύθερη, κυρίαρχη, αποστρατικοποιημένη, φάνηκε να είναι φανατικοί υποστηρικτές και θιασώτες της ένταξής μας σε ένα πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, που έχει βάσεις σε όλο τον πλανήτη, σε έναν Συνεταιρισμό για Ειρήνη που δημιουργήθηκε για ένα και μόνο λόγο, για να θεσμοποιήσει στο ΝΑΤΟ σχέσεις με χώρες που δεν ήταν μέλη του, εξ ου και το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνον ιδρυτής αλλά και διοικητής του προγράμματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ